Ste zdravotne postihnutý človek a hľadáte prácu? Kto a ako pomôže uplatniť sa na trhu práce

Hendikepovaní ľudia musia často bojovať s rôznymi predsudkami v spoločnosti. A aby toho nebolo málo, často majú problém nájsť si prácu. Mnohí z nich sú v produktívnom veku a mimo trhu práce, pritom by potenciálne mohli pracovať. Kde hľadať pomoc a aká je podpora štátu pri ich zaradení do pracovného procesu?

27.05.2022 11:00
ťzp, downov syndróm, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Žiť v súčasnej dobe z čiastočného alebo úplného invalidného dôchodku je veľmi ťažké. Riešením by bolo zamestnať zdravotne znevýhodnených ľudí, ktorých schopnosti a zostatkový pracovný potenciál takéto zamestnanie umožňuje. Náš Inštitút pracovnej rehabilitácie občanov so zdravotným postihnutím ako jediná organizácia na Slovensku v spolupráci s úradmi práce vyvíja snahy práve v tejto oblasti,“ hovorí Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so zdravotným postihnutím. „Oblasť sprostredkovaného zamestnania zdravotne znevýhodneným je perspektívnou oblasťou, ktorej opodstatnenie už teraz cítiť v spoločnosti takmer na každom kroku. Aby však efektívne fungovala, potrebuje byť náležite spoločensky ocenená a odborne informovaná a potom sa stane určite jedným z racionálnych nástrojov inklúzie občanov so zdravotným znevýhodnením, čo je jej hlavným cieľom,“ dodal.

Zdravotne znevýhodneným ľuďom pri hľadaní práce pomáha aj projekt Chyť sa svojej šance. „Novým projektom pomáhame najmä znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie, pričom úrady práce poskytujú na podporu práce približne 17 rôznych príspevkov," povedal minister práce Milan Krajniak.

práca, invalidný dôchodca, vozíčkar, vozík, Čítajte viac ŤZP: Rady, kde a ako sa môžete pracovne realizovať a osobnostne rozvíjať

Hendikepovaní záujemcovia o príspevok z projektu musia byť v evidencii nezamestnaných minimálne jeden mesiac, ak majú vysokú školu, aspoň tri mesiace. Zamestnávateľ môže získať príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške 567,69 eura mesačne. Podmienkou je obsadenie vytvoreného pracovného miesta takýmto uchádzačom o zamestnanie, a to najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času a na dobu neurčitú.

„Maximálna výška príspevku, ktorú môžu zamestnávatelia získať na zamestnanie znevýhodneného uchádzača, je spolu 3 406,14 eura na takéhoto zamestnanca na šesť mesiacov. Dohodnutá výška príspevku sa po celú dobu trvania záväzku nebude meniť,“ uviedla Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Zdravotne postihnutý občan, ktorý sa chce zamestnať, môže využiť aj viaceré štátne príspevky na podporu zamestnávania. Najčastejšie sa uplatňuje v chránených dielňach a na chránených pracoviskách. Nástrojov je však viac. Po splnení podmienok vzniká nárok na poskytnutie príspevkov každému zamestnávateľovi alebo hendikepovanému občanovi, ktorý oň požiada. Vyplácajú sa v rôznych sumách a odvíjajú sa od celkovej ceny práce. Celková cena práce na rok 2022 na účely stanovenia výšky príspevkov aktívnych opatrení trhu práce vrátane príspevkov na podporu zamestnávania ťažko zdravotne postihnutých ľudí je stanovená na 1 581,83 eura.

Ďalšou novinkou je nový pracovný portál rezortu práce – www.sluzbyzamestnanosti.gov.sk, prostredníctvom ktorého si zamestnávatelia môžu splniť svoju zákonnú povinnosť ohlasovania voľných pracovných miest. Na novej platforme si môžu hľadať prácu aj uchádzači o zamestnanie evidovaní na úradoch práce.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ZŤP #hendikepovaní ľudia