Pokračovanie článku: Chcete podnikať napriek hendikepu? Takúto sumu môžete dostať od štátu

Príspevok na činnosť pracovného asistenta

Dostať ho môže zamestnávateľ, ktorý zamestnáva občana s hendikepom, alebo samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá je občanom so ZP, ak z druhu zdravotného postihnutia a z vykonávanej pracovnej činnosti zamestnanca alebo samostatne zárobkovo činnej osoby vyplýva potreba pracovného asistenta. Súčasťou žiadosti o poskytnutie príspevku je údaj o percentuálnej miere poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť občana so zdravotným postihnutím, charakteristika pracovnej činnosti, ktorú zamestnanec alebo samostatne zárobkovo činná osoba vykonáva na pracovnom mieste, a rozsah pracovného času, zdôvodnenie potreby pracovného asistenta a charakteristika a rozsah pracovnej činnosti pracovného asistenta. Príspevok sa poskytuje mesačne najmenej vo výške 41 % a najviac vo výške 70 % CCP, teda tento rok je jeho výška od 648,55 do 1 107,28 eura/me­siac na činnosť jedného pracovného asistenta počas trvania pracovného pomeru zamestnanca, ktorý je občanom so ZP alebo zamestnancov, ktorí sú občanmi so ZP, ktorí sú v priamej starostlivosti pracovného asistenta, prevádzkovania alebo vykonávania samostatnej zárobkovej činnosti osobou, ktorá je občanom so zdravotným postihnutím.

Príspevok na úhradu prevádzkových nákladov CHD alebo CHP a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov (zamestnávateľ)

Úrad poskytuje zamestnávateľovi na zamestnávanie občanov so ZP príspevok na úhradu prevádzkových nákladov a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov, ak o príspevok písomne požiada. Ročná výška príspevku je najviac:

  • 2,5-násobok CCP na jedného občana so ZP vykonávajúceho prácu v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času, teda 3 954,57 eura
  • 5-násobok CCP na jedného občana so ZP, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti pracovať vyšší ako 70 %, vykonávajúceho prácu v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času, teda 7 909,15 eura.

Príspevok na úhradu prevádzkových nákladov CHP a na úhradu nákladov na dopravu zamestnancov (občan so zdravotným postihnutím)

Úrad ho poskytuje samostatne zárobkovo činnej osobe, ktorá je občanom so ZP a ktorá na chránenom pracovisku podniká, príspevok na úhradu prevádzkových nákladov. Ročná výška príspevku, ktorý poskytuje úrad, v ktorého územnom obvode je zriadené chránené pracovisko, je v roku 2022 takáto:

  • 2,5-násobok CCP, t. j. 3 954,57 eura
  • 5-násobok CCP na jedného občana so ZP, ktorý má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti pracovať vyšší ako 70 %, vykonávajúceho prácu v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času, t. j. 7 909,15 eura

Zdroj: zákon o službách zamestnanosti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŤZP #hendikepovaní ľudia