Pokračovanie článku: Hľadáte prácu? Poraďte sa s odborníkmi

Čas na súhlas s prepustením hendikepovaného zamestnanca je kratší

Postavenie ťažko zdravotne postihnutých (ŤZP) osôb na trhu práce by mala zlepšiť novela zákona, ktorá upravila lehoty pri procese prepúšťania takéhoto zamestnanca. Legislatíva do konca marca určovala zamestnávateľovi povinnosť vyžiadať si súhlas od úradu práce v prípade, ak chce výpoveďou ukončiť pracovný pomer s osobou so zdravotným postihnutím. Úrad práce mal na vyjadrenie všeobecnú lehotu podľa správneho poriadku, ktorá predstavovala 30 dní.

„Zamestnávateľ strácal pre túto lehotu motiváciu vziať ŤZP osobu do pracovného pomeru a namiesto toho to obchádzal prácou na dohodu alebo prácou načierno. Platná novela neposkytovala ochranu pred výpoveďou, ale pred pracovným pomerom nových zamestnancov. Úmysel bol chrániť, no v skutočnosti sme zamedzili vstupu ŤZP osoby na trh práce,“ skonštatoval poslanec Dominik Drdul. Lehota 30 dní na udelenie súhlasu príslušným úradom práce sa skrátila na sedem pracovných dní. Súčasne pribudla povinnosť zamestnávateľa informovať zamestnanca o tom, že žiada o udelenie súhlasu s jeho výpoveďou, mal by mu teda dať žiadosť v deň odoslania bezodkladne na vedomie.

Účinnosť zákon nadobudol 1. apríla. Všetky žiadosti o udelenie súhlasu s výpoveďou zamestnancovi so zdravotným postihnutím, ktoré boli podané pred účinnosťou zákona, pôjdu podľa starej úpravy a tie, ktoré budú podané po účinnosti zákona, pôjdu už podľa novej úpravy. TASR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŤZP #hendikepovaní ľudia