Pokračovanie článku: 7 tipov ako si nájsť prácu, ak ste hendikepovaným človekom

Chyť sa svojej šance

  • Pomoc tým, ktorí majú najväčší problém sa zamestnať, a to napríklad dlhodobo nezamestnaným, zdravotne postihnutým či mladým do 30 rokov. Aj tak by sa dal stručne definovať národný projekt Chyť sa svojej šance. Ministerstvo práce ho spustilo vlani v októbri. „Podávame pomocnú ruku tým najzraniteľnejším skupinám uchádzačov o zamestnanie. Vďaka nemu si na trhu práce môžu nájsť uplatnenie napríklad dlhodobo nezamestnaní, teda tí, ktorí sú v evidencii dlhšie ako 12 mesiacov, zdravotne znevýhodnení, ale aj tí, ktorí majú viac ako 50 rokov či mladí do 30 rokov. Práve títo uchádzači o zamestnanie majú najväčší problém si nájsť prácu, a preto im v tom chceme pomôcť,“ priblížil cieľ projektu generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer. Projekt má tri opatrenia a je zameraný na zvýšenie zamestnanosti mladých uchádzačov o zamestnanie do 30 rokov a znevýhodnených.
  • Prvé opatrenie projektu je zamerané na tých, ktorí chcú rozbehnúť vlastné podnikanie, druhé podporuje zaúčanie nového zamestnanca, z radov mladých uchádzačov o zamestnanie do 30 rokov ako aj znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, pod vedením iného zamestnanca, tzv. mentora.
  • Tretie opatrenie projektu je zamerané na znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, ktorí musia byť v evidencii nezamestnaných minimálne 1 mesiac, v prípade vysokoškolského vzdelania najmenej 3 mesiace.
  • Zamestnávateľ môže získať príspevok na úhradu časti celkovej ceny práce zamestnanca, najviac vo výške 567,69 eura mesačne. Podmienkou je obsadenie vytvoreného pracovného miesta takýmto uchádzačom o zamestnanie, a to najmenej v rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času a na dobu neurčitú. Finančný príspevok bude poskytovaný najviac počas 6 mesiacov, teda maximálne vo výške 3 406,14 eura na 1 uchádzača o zamestnanie. Zamestnávateľ musí dané pracovné miesto udržať najmenej ďalšie 3 mesiace bez príspevku. Finančný príspevok môže získať maximálne na 4 nové pracovné miesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŤZP #hendikepovaní ľudia #práca pre hendikepovaných