Nové trendy pre kariéru: Skvelým štartom je prax

Opäť prichádza obdobie, keď nastupujú do zamestnania absolventi stredných a vysokých škôl. Mnohí už aj s pracovnými skúsenosťami, ktoré získali počas štúdia, pridanou hodnotou, ktorú zamestnávatelia oceňujú čoraz viac.

31.05.2022 11:00
mladá žena, laptop, notebook, absolventi, prax,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Postupne sa menia nielen nároky zamestnávateľov, ale aj mladých ľudí na nich. Nové generácie vyrastali v iných podmienkach ako ich rodičia a je pre ne dôležité napríklad to, či a ako potenciálny zamestnávateľ dbá na ochranu životného prostredia, alebo či uplatňuje v práci rovnoprávnosť. Zdá sa tiež, že nastupujúca generácia sa začína odkláňať od workoholizmu, v prieskume dali mladí ľudia pomerne jasne najavo, že dôležitejší ako práca je pre nich osobný život. Ťažko povedať, ako sa na to budú pozerať trebárs o dvadsať rokov. Na nové trendy a názory musia, samozrejme, prihliadať i firmy a podniky, aby si vedeli získať a aj investovať do šikovných zamestnancov.

Isté je, že väčšina mladých ľudí, ktorí nastupujú do pracovného procesu, bude pracovať s modernými technológiami. Ich zavedenie urýchlila koronakríza a vyzerá to tak, že budú stále dôležitejšie. Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo aj dobré a rýchle zmeny v organizácii práce, ktoré väčšina zamestnancov práve s využívaním moderných technológií musela v uplynulých dvoch rokoch zvládať, sa v mnohom ukázali byť aj výhodné.

práca z domu, home office Čítajte viac Pracujete z domu? Aké máte práva a povinnosti?

Na úplnom začiatku je ale vzdelávanie, začína sa to prejavovať aj v tom, že vysoké školy začali meniť svoje študijné programy. Už dlhodobo je totiž jasný trend, že technické odbory majú navrch a firmy uprednostňujú ich absolventov.

Nájsť si prácu, ktorá človeka napĺňa, nie je jednoduché a môže to aj chvíľu trvať. Aj preto personalisti radia dobre si premyslieť, čo vlastne chcete robiť a či disponujete vhodnými vlastnosťami i schopnosťami. Absolventi škôl niekedy podliehajú klamlivej ilúzii, že ideálna práca na nich čaká hocikde a hocikedy, realita ich väčšinou presvedčí o opaku. Nielen oni musia byť pripravení aj na to, že maturitné vysvedčenie alebo vysokoškolský diplom je v budovaní kariéry len začiatkom a bez ďalšieho vzdelávania sa profesijne ďaleko nedostanú. Pri hľadaní zamestnania je preto namieste zaujímať sa aj o to, či firma ponúka stáže, školenia, alebo iné druhy vzdelávania.

Nezanedbateľné je, samozrejme, aj finančné ohodnotenie práce. Dnes, v čase hlbokej ekonomickej krízy, ešte viac ako v predchádzajúcich rokoch. Niektorí študenti majú o výške svojho platu dosť nereálne predstavy, hoci prieskumy dlhodobo potvrdzujú, že očakávania sa obvykle splnia absolventom informatiky, matematických vied a technických smerov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi