S cudzím jazykom zabodujete. Pozor, na pohovore vás môžu vyskúšať

Pre mnohé pracovné pozície je ovládanie cudzieho jazyka nevyhnutnosťou, požiadavky zamestnávateľov sa však líšia.

03.06.2022 11:00
mladá žena, jazyky, výučba, práca a kariéra Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podiel pracovných príležitostí, ktoré požadujú ovládanie anglického, nemeckého alebo iného jazyka, je na našom pracovnom trhu za posledné tri roky viac-menej stabilný. Vyše 40 % otvorených pozícií počíta u uchádzačov so znalosťou angličtiny, 12 % vyžaduje nemecký jazyk. "Síce menej často, ale medzi požiadavkami sa objavuje ako podmienka aj znalosť maďarčiny, francúzštiny, taliančiny, ruštiny, poľštiny a španielčiny,“ hovorí Nikola Richterová z portálu profesia.sk.

žena, plat, euro Čítajte viac Prečo majú ženy menšiu výplatu ako muži?

Investícia do budúcnosti

V roku 2021 vyžadovali podľa údajov najväčšieho pracovného portálu angličtinu a nemčinu zamestnávatelia v informačných technológiách, v administratíve, v manažmente, v obchode, v oblasti financií, v účtovníctve, v elektrotechnike aj v energetike. "Na Slovensku pôsobí mnoho nadnárodných spoločností, takže znalosť anglického či iného cudzieho jazyka je pre kariérny rast na manažérske pozície nevyhnutnosťou,“ upozorňuje. N. Richterová. Maďarčina je vítaná najmä v Nitrianskom, Trnavskom a Bratislavskom kraji na pozície obchodných zástupcov alebo špecialistov zákazníckej podpory. "V prípade francúzštiny či taliančiny ide najčastejšie o prácu v administratíve, účtovníctve a financiách a v zákazníckej podpore.“

Na pracovné pozície s nižšou kvalifikáciou zatiaľ u nás cudzí jazyk nie je potrebný. Paradoxne však, keďže záujemcov o tieto pozície je oveľa menej ako ponúk, uchádzajú sa o ne ľudia z tretích krajín. S príchodom utečencov z Ukrajiny je možné predpokladať, že vzrastie aj počet uchádzačov o zamestnanie z tejto krajiny. Ukrajinci tvoria podľa ministerstva práce dlhodobo takmer 50 % všetkých pracovníkov z tretích krajín. "Podmienkou nie je ani ovládanie slovenského jazyka a je skôr na zamestnávateľovi alebo personálnej agentúre, aby dokázali viesť pohovor v rodnom jazyku uchádzača,“ ozrejmuje Henrieta Tomašcová z agentúry Maxin'S Group.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #cudzí jazyk