Pokračovanie článku: S cudzím jazykom zabodujete. Pozor, na pohovore vás môžu vyskúšať

Klamať sa nevypláca

Uchádzač o zamestnanie musí rátať s tým, že ak chcel zamestnávateľ životopis alebo motivačný list v cudzom jazyku, bude časť pohovoru, alebo aj celý pohovor viesť práve v ňom.

"Pôsobíme na trhu 25 rokov a ovládanie cudzieho jazyka, najmä na manažérskych pozíciách, je stále väčšou samozrejmosťou. V rámci marketingu pracujeme so zahraničnými korporáciami, kde je to nevyhnutné. Uchádzač o prácu by mal ideálne ovládať aspoň jeden svetový jazyk a počítať s tým, že ak je takáto požiadavka uvedená v inzeráte, môžeme si jeho schopnosti na pohovore kedykoľvek overiť. Mladších kandidátov to už dnes neprekvapuje,“ hovorí Ron Kubik z reklamnej agentúry Citadela.

Personalisti radia uviesť v životopise pravdivé údaje o úrovni znalosti cudzieho jazyka. Majú mnoho možností, ako zistiť, či ho uchádzač ovláda na takej úrovni, ako uviedol, niekedy stačí položiť jednu, dve otázky. Ak svoje schopnosti precenil, dostáva sa do zlého svetla a nepríjemnej situácie. Možné však je aj to, že bol pri pohovore strémovaný a preto nevedel dobre reagovať. Predísť tomu sa dá prípravou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #cudzí jazyk