Pokračovanie článku: Hľadajte si prácu efektívne. Aké chyby nerobiť?

Príďte načas

Ak vás pozvú na pracovný pohovor, musíte sa naň pripraviť. "Stretli by ste sa znovu s človekom, ktorý by neprišiel v dohodnutom čase alebo by mal oblečené niečo, v čom bol predtým na tréningu? Predpokladám, že nie. Napriek tomu sa stáva, že ľudia prídu na pracovný pohovor neskoro alebo nie sú primerane oblečení. Netreba mať vždy oblek s kravatou, ale nevhodné oblečenie môže druhá strana pochopiť aj tak, že o prácu nemáte vážny záujem,“ pripomína personálny konzultant. Prísť na pohovor včas a slušne oblečený je dôležité.

Kto je vhodný do tímu

Piatou najčastejšou chybou je, ak uchádzač nevie odpovedať na otázky typu, prečo chce pracovať práve pre tohto zamestnávateľa alebo kde sa vidí o päť rokov. "Stretol som sa aj s názorom, že sú to zastarané otázky. Nie je to tak. Odpovede sú pre toho, kto hľadá vhodného človeka do tímu, veľmi dôležité.“ Podľa nich vie napríklad posúdiť, či ste si o zamestnávateľovi niečo naštudovali, venovali ste tomu čas a aj to, či takpovediac ladíte s filozofiou, firemnou kultúrou a jej cieľmi. Budete vhodný člen tímu, do ktorého sa oplatí investovať, alebo je táto práca pre vás iba prechodné riešenie?

Aj to personalista podobnými otázkami zisťuje. No a napokon majte na pamäti, že na pohovore nemajú miesto ani klamstvá, ani zahmlievanie. Ak v životopise napíšete, že niečo viete, mali by ste to naozaj vedieť. V rámci pohovoru vás môžu preskúšať a a ak ste si realitu prikrášlili, je to veľké faux pas, ktoré vám navždy zavrie dvere k zamestnávateľovi či k personálnej agentúre,“ pripomína P. Dovina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #hľadanie práce #pracovný pohovor