Pokračovanie článku: Hľadajte si prácu efektívne. Aké chyby nerobiť?

Keď diplom nestačí

Niektoré atraktívne pracovné pozície bez praxe nezískate. Lekárom, právnikom, psychológom, ale aj odborníkom na marketing, inžinierom a mnohým ďalším nestačí ukončiť štúdium štátnicami a diplomom, aby hneď získali pozíciu, pre ktorú študovali. Bezpodmienečne potrebujú prax i ďalšie vzdelávanie.

Niektorí zamestnávatelia dávajú poslucháčom vysokých škôl príležitosť získať oboje. "Určite odporúčam nadobúdať pracovné skúsenosti v odbore, o ktorý máte záujem už počas štúdia. Počas stáže získate aj cenné kontakty a môžete sa vo svojej oblasti začať dobre orientovať. Teóriu môžete pretaviť do praxe a obohatiť svoje vedomosti tým, čo sa z učebníc a skrípt nedá naučiť,“ hovorí P. Dovina.

Stáž aj absolventská prax sú výhodné pre študenta i pre firmu, ktorá ich poskytuje. Študent získava skúsenosti i prax a zamestnávateľ si tak môže nájsť budúceho výborného zamestnanca. "V skupine firiem patriacich do holdingu PPA Controll ponúkame odbornú prax študentom stredných a vysokých škôl. Ak sú ich osobné hodnoty a kariérne ciele v súlade s hodnotami a cieľmi našej spoločnosti, môžu sa stať súčasťou niektorého z našich tímov. Z úspešných a pracovitých sa po skončení štúdia stávajú naši kolegovia,“ ozrejmuje riaditeľka pre HR Valéria Kormanová.

Uspejú zodpovední

Personálny konzultant odporúča stáž alebo prax aj v oblastiach, kde je na trhu práce veľká konkurencia, napríklad v oblasti reklamy, marketingu a médií. "V súčasnosti sú na trhu práce obmedzené možnosti, napriek tomu sa už pri nástupe snažíme o dôkladný výber uchádzačov a absolventov. Osvedčilo sa nám, že zodpovední študenti s dobrými výsledkami majú zvýšený predpoklad uspieť. Teoretické skúsenosti dokážu spolu s nasadením skôr využiť v praxi. V našej agentúre poskytujeme študentom možnosť stáže aj preto, aby sme im umožnili zažiť skutočný svet reklamy, PR a marketingu. Je to oblasť, v ktorej sa mnoho vecí dá naučiť iba praxou a teší nás, že mladí ľudia o ňu majú záujem,“ zdôrazňuje výkonný riaditeľ reklamnej agentúry Citadela Oto Kravec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #absolventi #hľadanie práce #pracovný pohovor