Otcovská dovolenka aspoň 10 dní, 5 dní voľna na opatrovanie blízkych, hovorí smernica, ktorej sa musí držať aj Slovensko

Smernica garantuje otcovskú dovolenku aspoň 10 dní, rodičovskú dovolenku aspoň štyri mesiace, či najmenej päť dní voľna ročne na opatrovanie blízkych.

02.08.2022 19:36
otec, dieťa, otcovská dovolenka, materská Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Všetky členské krajiny Európskej únie (EÚ) musia od utorka uplatňovať smernicu o rovnováhe medzi prácou a osobným životom prijatú v roku 2019. Informovala o tom Európska komisia (EK) na svojej internetovej stránke.

Podľa novej smernice majú pracujúci otcovia právo na otcovskú dovolenku najmenej desať pracovných dní v období narodenia ich dieťaťa. Náhrada mzdy počas tejto dovolenky musí byť minimálne na úrovni nemocenskej dávky. Každý rodič je oprávnený na najmenej štyri mesiace rodičovskej dovolenky, pričom dva mesiace z nej musia byť preplatené.

Smernica ďalej zabezpečuje, že všetci zamestnanci opatrujúci príbuzného alebo osobu, ktorá s nimi žije v spoločnej domácnosti, majú právo na najmenej päť pracovných dní voľna ročne na opatrovanie. Zároveň všetci pracujúci rodičia s deťmi do osem rokov a všetci ľudia opatrujúci príbuzného majú právo požiadať o skrátený pracovný čas, pružný pracovný čas a pružnosť v mieste výkonu práce.

„Rodičia a opatrovatelia v celej EÚ teraz majú viac garantovanej dovolenky s primeranou náhradou mzdy. Znamená to, že sa môžeme starať o svojich blízkych bez obetovania nášho vzťahu k nim alebo našej práce,“ uviedla podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. „Pružné rozloženie práce a možnosť vziať si voľno, keď to najviac potrebujeme, ukazuje, že EÚ je naozaj spoločenstvom solidarity,“ povedala podpredsedníčka EK pre demokraciu a demografiu Dubravka Šuica.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #Európska únia #otcovská dovolenka