Pokračovanie článku: Chcete si privyrobiť? Poradíme, ako na to bezpečne a bez platenia odvodov

Kedy môžu brigádovať deti?

Ak vaše deti rozmýšľajú o tom, že si nájdu cez leto brigádu, rozhodujúci je vek. Detská práca je zakázaná. Na trhu sa objavujú práce aj pre 14 ročných a mladších. Ide však podľa zákona len o ľahké práce pri účinkovaní, spoluúčinkovaní na kultúrnych a umeleckých predstaveniach, športových podujatiach a reklamných činnostiach.

Zákonník práce umožňuje osobám starším ako 15 rokov do skončenia povinnej školskej dochádzky vykonávať aj iné ľahké práce, ktoré svojim charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, bezpečnosť, ďalší vývoj a školskú dochádzku. Zamestnávateľ však musí požiadať príslušný inšpektorát práce o povolenie, či v konkrétnom prípade ide skutočne o ľahkú prácu. Inšpektorát práce následne udelí individuálne povolenie s určením podmienok, za ktorých sa bude práca vykonávať.

Pracovné podmienky mladistvých zamestnancov (tzn. do 18 rokov) sú v Zákonníku práce osobitne upravené. Na ich prácu sa vzťahujú osobitné požiadavky. Napríklad, nemôžu vykonávať nebezpečnú prácu alebo prácu, ktorá by ich ohrozila. Na uzatvorenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vyžiadať si vyjadrenie zákonného zástupcu (napríklad jedného z rodičov) a pracovnú zmluvu s mladistvým môže uzatvoriť po predchádzajúcom lekárskom vyšetrení.

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #dovolenka #peniaze #odvody #rodičovská dovolenka #brigády #brigáda