Pokračovanie článku: Chcete si privyrobiť? Poradíme, ako na to bezpečne a bez platenia odvodov

Sezónne práce

Podľa Zákonníka práce sa za sezónnu prácu považuje práca, ktorá je závislá od striedania ročných období, každý rok sa opakuje a nepresahuje osem mesiacov v jednom kalendárnom roku. Sezónni pracovníci sú najmä v poľnohospodárstve pri zbere ovocia a zeleniny alebo pestovaní kvetov, v cestovnom ruchu ako zamestnanci v hoteloch a pod.

Zamestnávatelia môžu zamestnávať sezónnych pracovníkov v dvoch formách: v pracovnom pomere na dobu určitú alebo na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Od 1. januára 2023 si sezónni zamestnanec bude môcť uplatniť výnimku z platenia poistného na starobné poistenie a poistenie v nezamestnanosti v podobe odvodovej odpočítateľnej položky. Znížia sa aj odvodové náklady zamestnávateľa, čím ostane takémuto zamestnancovi vyšší čistý príjem. Od januára 2023 bude môcť sezónny pracovník uzatvoriť so zamestnávateľom dohodu o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce. V rámci tejto dohody bude môcť odpracovať maximálne 520 hodín ročne, keďže ide o príležitostné práce menšieho rozsahu.

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #dovolenka #peniaze #odvody #rodičovská dovolenka #brigády #brigáda