Vláda chce prácu pre 15–tisíc ľudí

Vláda plánuje pomôcť zamestnávaniu mladých napumpovaním peňazí z eurofondov. Sumou 345 miliónov eur chce rozbehnúť projekty v malých a stredných podnikoch či miestnej a krajskej správe. Do konca budúceho roka chce vláda vytvoriť približne 15–tisíc pracovných miest.

22.07.2012 15:12
Práca, zamestnanie, značka, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (39)

„Verím, že jeseň bude tým obdobím, keď budeme môcť začať s čerpaním prostriedkov na podporu tvorby pracovných miest,“ povedal včera premiér Róbert Fico.

Peniaze na tento účel presunie vláda z eurofondov, pri ktorých hrozí, že by inak prepadli. Mladí do 29 rokov by sa po novom mohli zamestnať aj ako vodiči autobusu či kamióna, odkazuje minister práce Ján Richter. Autodopravcovia by mohli vytvoriť dvetisíc pracovných miest, garantujú pritom ich udržanie po dobu 24 mesiacov. Štát im uhradí cenu práce a školenia ľudí.

Podľa Pavla Jančoviča z Česmadu je v poslednom období veľký dopyt po vodičoch najmä v kamiónovej doprave.

„Dlhodobo trpíme nedostatkom týchto vodičov. Jedným z dôvodov je aj fakt, že získanie vodičského preukazu na takýto typ vozidla je pre mladých veľkou finančnou záťažou,“ hovorí Jančovič. Práve tieto prekážky by mala odstrániť sľúbená štátna podpora. Ďalším z faktorov je podľa neho aj neatraktívnosť tohto zamestnania práve zo strany mladých.

„Pritom vodič v čistom zarobí priemerne 1 000 eur. Ak ide o mladého človeka, na začiatok nejde pod sumu 600 – 700 eur, čo je v dnešnej dobe slušný nástupný plat,“ konštatuje Jančovič.

V druhom projekte by štát hradil malým a stredným podnikom 95 percent nákladov práce v prvých 12 mesiacoch. Spoločnosti musia garantovať udržanie pracovných miest ešte v nasledujúcich šiestich mesiacoch. Ministerstvo pre tento projekt vyhradilo 40 miliónov eur.

Tretí projekt by mal zabezpečiť prácu v miestnych a krajských samosprávach. Aj tu štát uhradí 95 percent nákladov na prácu v prvých 12 mesiacoch, samosprávy sa však musia zaviazať, že pracovné miesta udržia ešte v priebehu ďalšieho polroka. Na všetky tri programy vyčlení vláda 70 miliónov eur.

„Budeme žiadať na podporu zamestnanosti viac peňazí z eurofondov aj na roky 2014–2020, kde by sa mali na zamestnanosť mladých vyčleniť zhruba dve miliardy eur,“ povedal Richter. Napríklad mesto Michalovce na východe Slovenska momentálne zápasí s vyše 20–percentnou nezamestnanosťou. „U nás je problém najmä so zamestnanosťou absolventov stredných škôl. Možností nielen u nás, ale v celom zemplínskom regióne je žalostne málo,“ povedal primátor Michaloviec Viliam Záhorčák.

Vhodnejšou formou podpory zamestnanosti mladých by však podľa analytika Nadácie F. A. Hayeka Tomáša Púchleho boli rozsiahlejšie daňové úľavy. „Jediný spôsob, ako môže vláda podporiť udržateľný ekonomický rast, je zníženie daní a odstránenie zbytočných regulácií. Zníženie nákladov na prácu a podnikanie môže prispieť k vzniku nových pracovných miest viac ako akýkoľvek vládny stimulačný balíček,“ myslí si Púchly.

S iniciatívou pomôcť mladým bez práce prišla Európska komisia, ktorá presadzuje, aby sa na pomoc mladým sústreďovali štáty, ktoré majú najviac mladých nezamestnaných. Na čele nepopulárneho rebríčka stojí Španielsko, Slovensku patrí tretia priečka. Bez práce je u nás viac ako 34 percent ľudí do 25 rokov.

Nezamestnanosť na Slovensku pritom v júni medziročne stúpla. Podľa štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny dosiahla 13,34 percenta, čo znamená v porovnaní s júnom minulého roka nárast o 0,36 percen­tuálneho bodu. Oproti minulému mesiacu to je nárast o 0,15 bodu.

Na úradoch práce bolo minulý mesiac takmer 400–tisíc ľudí, najviac v Prešovskom kraji. Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej nebude júnový nárast nezamestnanosti posledným v tomto roku.

„Na základe našich odhadov by miera evidovanej nezamestnanosti ku koncu roka mohla prekročiť 13,8 percenta,“ hovorí Sadovská. V júni situáciu na trhu práce totiž zvykne ovplyvňovať predovšetkým prílev vysokoškolských absolventov na úrady práce. „V septembri ich vystrieda zase nová vlna absolventov stredných škôl. Na druhej strane pozitívne zvyknú v lete ovplyvňovať celkovú nezamestnanosť rôzne sezónne práce,“ tvrdí Sadovská.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba