Štát pri investícii na východnom Slovensku podporí tisícky nových pracovných miest

Štátna podpora sa bude týkať získavania a výberu zamestnancov, ich zaškoľovania a výcviku, ako aj podpora mobility za prácou a tvorby nových pracovných miest.

09.09.2022 14:24
juraj kacer Foto:
debata (1)

Ponuku ministerstvo práce predstavilo v nadväznosti na rozhodnutie investora postaviť závod v obci Valaliky pri Košiciach. Investor spolu s dodávateľskými firmami prinesie na východné Slovensko až 13-tisíc nových pracovných miest.

Štátny tajomník Juraj Káčer spolu s generálnym riaditeľom Ústredia práce Karolom Zimmerom s investorom CEO Volvo Cars Slovakia Björnom Helldénom diskutovali o možnostiach spolupráce a podpory štátu v oblasti zamestnanosti v Košickom a Prešovskom regióne.

peniaze, zelen, zelené investície Čítajte aj Prečo ľudia preferujú neviditeľnú stratu? Čo tento pojem znamená?

„Som hlboko presvedčený o pozitívnom vplyve tejto investície na znižovanie nezamestnanosti v regióne. Okrem vytvárania priaznivých pracovných podmienok a vyplácania spravodlivej mzdy je pre ministerstvo práce dôležité, aby mali zamestnanci vytvorené aj podmienky na zosúlaďovanie pracovného a rodinného života. Sociálny rozmer investičnej príležitosti vidím aj v sceľovaní rodín v regióne po návrate zamestnancov zo zahraničia či západného Slovenska,“ uviedol na stretnutí štátny tajomník Juraj Káčer.

Tento rok sme ako prvá krajina v strednej Európe zaviedli nový nástroj ochrany pracovných miest, tzv. kurzarbeit, ktorý je tiež motivujúcim faktorom pre zahraničných investorov.

Konkrétne možnosti štátnej podpory v oblasti služieb zamestnanosti predstavil na stretnutí generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Karol Zimmer. Ide predovšetkým o podporu pri získavaní a výbere zamestnancov, ako aj podporu dochádzania za prácou. V rozhovore venovali pozornosť aj tvorbe nových pracovných miest a pracovnému uplatneniu osobitných skupín občanov.

„Ide napríklad o podporu z fondu Just Transition Fund. Vznikne tak priestor pre vytvorenie nových pracovných miest pre zamestnancov zo zanikajúcich odvetví a zabezpečenie ich potrebnej kvalifikácie pre novú prácu,“ uviedol Karol Zimmer.

dochodok, otázky, dochodcovia Čítajte aj Ako porastú penzie v januári? Kto nedostane nič? + kalkulačka

Na východnom Slovensku je dokopy až 85-tisíc nezamestnaných, pričom viac ako jednu tretinu tvoria osoby do 34 rokov. Navyše aktuálne pracuje v zahraničí viac ako 46-tisíc ľudí z košického regiónu. Nové pracovné príležitosti môžu byť motiváciou pre týchto ľudí vrátiť sa späť do regiónu k svojimi rodinám.

Moderný závod na výrobu elektromobilov vznikne v obci Valaliky v okrese Košice-okolie. Na východné Slovensko sa tak opäť vráti priemyselná výroba, ktorá má v regióne svoju dlhodobú tradíciu. Piata automobilová fabrika na Slovensku má so sebou priniesť investíciu vo výške 121 miliónov eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanci #pracovné miesta