Úradníci úspory na mzdách odmietajú

Keby sa Ficova vláda rozhodla tento rok získať časť z chýbajúcich päťsto miliónov na úradníkoch, bude musieť čeliť razantnému odporu alebo priamo protestom. V prípade päťpercentného zníženia výdavkov by kabinet na úradníkoch ušetril asi 12,5 milióna eur.

01.08.2012 14:37
peniaze, výplata, mzda, dôchodok, vklad,... Foto:
Ilustračné foto
debata (38)

Po štyroch rokoch takmer nulového zvyšovania platov však úradnícki odborári, ktorí zastupujú asi 128–tisíc ľudí, myšlienku o ďalšom znižovaní mzdových nákladov odmietajú.

Potvrdila to napríklad Mária Mayerová, šéfka Slovenského odborového zväzu verejnej správy a kultúry. „Chápeme, že štát musí šetriť peniaze. Ale odmietame šetrenie na úkor úradníkov, veď už teraz majú veľmi nízke platy,“ podotýka Mayerová.

Priemerne úradníci dostávajú každý mesiac asi sedemsto eur hrubého. Medzi takých patrí aj Žilinčanka Denisa, ktorá pracuje na jednom zo štátnych úradov. „Na účet mi chodí mesačne v čistom asi 550 eur a pritom mám vysokoškolský diplom. Ak by mi niekto ešte z toho mála zobral, nevidím dôvod, prečo by som mala zostať v štátnej správe,“ argumentuje Denisa.

Druhou možnosťou, ako by bolo možné šetriť na úradníkoch, by bolo prepúšťanie. Aj znižovanie stavov však odborárski predáci odmietajú.

„Doteraz museli zo služieb štátu odísť tisíce ľudí. Prepustenie ďalších by znamenalo kolaps štátnej správy,“ mieni Mayerová.

alším variantom šetrenia by bolo zoškrtanie neobsadených miest. Rezorty ich v minulosti využívali na zhromažďovanie peňazí, ktoré zvyčajne pred Vianocami rozdelili úradníkom ako mimoriadne odmeny. Aj na neobsadené miesto totiž každý z rezortov dostáva viac ako tristo eur mesačne.

Najväčšie škrty však realizovala už predchádzajúca vláda, keď rezort financií toleroval už iba zhruba trojpercentnú neobsadenosť štátnozamestna­neckých miest. Celkový počet asi 7 000 neobsadených miest v roku 2009 tak o rok neskôr klesol na necelé dve tisícky a znižoval sa aj v nasledujúcich rokoch.

Či si ministerstvo financií vedené Petrom Kažimírom (Smer) vyberie jednu z týchto ciest, nie je v súčasnosti jasné. Šéf rezortu totiž po mimoriadnom zasadnutí vlády nechcel prezradiť podrobnosti. ZdôÚradnícivodnil to spustením vyjednávaní o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa.

Pri rokovaniach s odborármi však budú musieť byť vládni vyjednávači obozretní. Niektoré odborové zväzy totiž majú už v súčasnosti vyhlásenú štrajkovú pohotovosť. Patria medzi ne napríklad zástupcovia pedagógov, pridali sa aj úradníci z rezortu justície, pracovníci sociálnych zariadení a petičnou akciou na svoju neúnosnú situáciu vládu upozornili aj zamestnanci úradov práce.

Učitelia chcú ísť ešte ďalej a na september avizovali protesty.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba