Parlament schválil štvoricu sociálnych zákonov. Pomôžu najmä zdravotne znevýhodneným

Schválenou legislatívou sa majú zlepšiť podmienky pre zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím v chránených dielňach a pracoviskách, ako aj posilniť zamestnanosť hendikepovaných ľudí.

09.11.2022 08:00
hendikepovaný barle barla zdravotne postihnutý Foto:
debata

Parlament schválil štvoricu legislatívnych návrhov od nezaradenej poslankyne Jany Žitňanskej (Za ľudí).

Novelou zákona o službách zamestnanosti sa majú zlepšiť podmienky pre zamestnávanie osôb so zdravotným postihnutím v chránených dielňach a chránených pracoviskách a predovšetkým upraviť fungovanie chránených dielní tak, aby boli flexibilnejšie.

Otec a syn, dôchodca Čítajte aj Seniori dostanú od januára viac peňazí. Vďaka príspevku od detí. Mnohých sa však rodičovský bonus týkať nebude. Prečo?

Druhou novelou zákona o službách zamestnanosti od poslankyne Žitňanskej sa má posilniť zamestnanosť osôb so zdravotným postihnutím. Zamestnávateľovi sa dá možnosť plniť povinnosť zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím vo výške povinného podielu aj zadaním zákazky vhodnej na zamestnávanie občanov so zdravotným postihnutím alebo zadaním zákazky občanovi so zdravotným postihnutím, ktorý prevádzkuje alebo vykonáva samostatnú zárobkovú činnosť.

Ďalšou schválenou novelou zákona sa umožní určenie rozsahu osobnej asistencie aj vopred podľa činností uvedených v prílohe zákona, pre ktoré existuje predpoklad, že si ich fyzická osoba s ťažkým zdravotným postihnutím nemôže vykonávať sama v období po ukončení poskytovania celoročnej pobytovej sociálnej služby a počtu hodín, ktoré budú potrebné na ich vykonanie.

dievča, žena, smútok, rozmýšľanie, depresia Čítajte aj Tisíckam invalidných dôchodcov prepočítajú penzie. Niektoré porastú o stovky eur

Posledným schváleným návrhom od poslankyne Žitňanskej je novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia. Od januára 2024 sa budú plne hradiť z verejného zdravotného poistenia dve návštevy pôrodnej asistentky v domácom prostredí ženy počas tehotenstva. Cieľom tohto návrhu je zistiť podmienky v sociálnom prostredí, kde príde po pôrode, či je pripravená k pôrodu, či má základné vybavenie, ktoré bude potrebovať vo všeobecnosti a podobne.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanosť #ťažko zdravotne postihnutí #hendikepovaní ľudia