Potrebujete si pred sviatkami privyrobiť? Brigádu nájdete v obchode alebo medzi kuriérmi

Vianočné brigády sú stále v kurze, Slováci ich berú ako formu prilepšenia. Ponúk je veľa, mzdy brigádnikov ale výrazne nestúpli.

24.11.2022 10:10
žena, zástera, brigáda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako každý rok, ani tento nie je výnimkou a obchodné, no tiež logistické spoločnosti hľadajú brigádnikov na nadchádzajúcu vianočnú sezónu. Záujemcov je však nedostatok. Zo strany Slovákov je dopyt o skrátené úväzky, firmy však preferujú pracovníkov na celé zmeny. Možnosť zamestnať sa tak majú ukrajinské ženy. Navyše mzdové ohodnotenie sa ani napriek rastúcej inflácii a zvyšujúcim sa nákladom v porovnaní s minulým rokom príliš nezmenilo, vyplýva z prieskumu personálnej agentúry Grafton.

Posilniť svoje tímy pred vianočnou sezónou potrebujú tradične obchodné a logistické spoločnosti, pre ktoré predvianočný čas predstavuje vrchol sezóny. „Najviac pracovných ponúk aktuálne evidujeme práve v logistike, kde začínajú rásť objemy prepravovaných zásielok. Spoločnosti rovnako hľadajú pickerov, ktorí zásielky triedia v skladoch predtým, ako s nimi vyrazia vodiči k adresátom,“ hovorí Renáta Zalubel z personálnej agentúry Grafton.

Brigády ako forma prilepšenia, záujem majú aj Ukrajinky

Dopyt o brigády je zo strany Slovákov stále pomerne vysoký, ide totiž o možnosť privyrobiť si k súčasnému príjmu a zlepšiť si tak životnú situáciu. Avšak firmy hľadajú najmä brigádnikov, ktorí môžu pracovať na plný úväzok, navyše mnohokrát tiež veľmi rýchlo – doslova zo dňa na deň. „Z našich skúseností vyplýva, že takýto typ brigád je náročné skombinovať so zamestnaním na plný úväzok. Preferovaní sú uchádzači bez záväzkov, ktorí dokážu pružne reagovať na ich potreby a obratom nastúpiť. Takých je však veľmi málo,“ vysvetľuje riaditeľka bratislavskej pobočky Grafton.

Pracovných ponúk, ktoré umožňujú pracovať pár hodín denne či týždenne je, žiaľ, na aktuálnom pracovnom trhu minimum. Pritom po takýchto ponukách je dopyt zo strany záujemcov najväčší. „V minulosti bolo bežné, že medzi brigádnikmi prevládali najmä študenti či dôchodcovia, dnes sa o takého ponuky práce zaujímajú najmä ukrajinské ženy, ktoré do Slovenska utiekli pred vojnovým konfliktom. Práve ony patria medzi skupiny ľudí, ktorým brigády na plné úväzky vyhovujú. Aby ich však vedeli skĺbiť so starostlivosťou o deti, uprednostňujú skôr jednozmennú prevádzku,“ objasňuje Renáta Zalubel.

Mzdy brigádnikov sa však výrazne nezvyšovali

Rastúci záujem uchádzačov o brigády na skrátený úväzok vo väčšine regiónov nepokrýva celkový dopyt po brigádnikoch. Dôvodom by mohlo byť, že aj napriek rastúcej inflácii a tlaku na navyšovanie miezd sa finančné ohodnotenie v porovnaní s minulým rokom pre brigádnikov príliš nezmenilo.

„Najčastejšie sa stretávame s pracovnými ponukami z oblasti retailu a to na pozíciu pokladníkov, dokladačov tovaru či asistentov predaja, alebo zo sektora logistiky na miesta skladníkov a pickerov,“ dodáva odborníčka z personálnej agentúry Grafton na záver.

Čo sa týka mzdového ohodnotenia, v Bratislavskom kraji si brigádnik v závislosti od pracovnej oblasti tento rok zarobí 5,50 – 7,50 eur za hodinu v hrubom, v Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom, Banskobystrickom a Žilinskom kraji 4,50 – 6,50 eur a 4 – 5 eur zase v Prešovskom a Košickom kraji. Medzi najlepšie finančne ohodnotené brigády patria špecializované pozície, napríklad z oblasti IT či marketingu, a rovnako administratívne pozície.

debata chyba
Viac na túto tému: #brigáda #brigádnik #vianočná brigáda