Hľadáte si vianočnú brigádu?

Po troch rokoch sa opäť objavili ponuky brigádovať na vianočných trhoch. Kde hľadajú firmy najviac brigádnikov?

01.12.2022 09:30
čašníčka, podnikanie, brigáda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je tu december a toto obdobie je už tradične na Profesii spojené s hľadaním brigádnikov na zimnú sezónu. Medzi dostupnými pracovnými príležitosťami sú aj ponuky na predajcov stromčekov, kaprov, ale aj výpomoc v obľúbených vianočných stánkoch na námestiach.

Najväčší pracovný portál na Slovensku eviduje ku koncu roka vyšší počet pracovných príležitostí na dohodu. Zamestnávatelia uverejnili v októbri 2022 takmer 3-tisíc takýchto inzerátov. Viac ponúk evidovala Profesia iba vlani.

Vysoký záujem pokračuje aj tento mesiac. Do 27. novembra uverejnili firmy takmer 2 400 ponúk.

Po dlhom čase konečne aj ponuky na vianočné trhy

Portál Profesia.sk eviduje tento rok tiež ponuky na brigádu na vianočných trhoch. Na takýto druh pracovných inzerátov si uchádzači pritom museli počkať dlhé tri roky. Inzeráty v hlavnom meste ponúkajú pomocníkom v stánkoch v priemere zhruba 6 eur na hodinu. Najčastejšie ide o predavačov/ky suvenírov a gastro pracovníkov.

Práve obchod či cestovný ruch a gastro sú sektory, kde potrebujú firmy na konci roka najviac dohodárov.

V súvislosti s Vianocami vidíme aj výraznejší dopyt po nových ľuďoch v sektore doprava, špedícia a logistika. Mimo kuriérov ponúkajú firmy napríklad pracovné príležitosti v skladoch.

Obchody hľadajú výpomoc pred nákupným ošiaľom

Medzi najdostupnejšími brigádami pred koncom roka môžeme vidieť prácu predavača/ky, pokladníka/čky či dokladača/ky tovaru. Zamestnávatelia sa snažia zabezpečiť výpomoc na sezónu, keď ľudia v obchodoch nakupujú vianočné darčeky.

Uchádzači, ktorí majú vyslovene záujem o ponuky práce, ktoré im navodia sviatočnú náladu, majú na začiatku decembra dostupné tiež pracovné príležitosti na predajcov vianočných stromčekov a kaprov. Podobné inzeráty eviduje pracovný portál v rôznych mestách po celom Slovensku. Aký je záujem zo strany ľudí?

Analýza Profesie informuje, že na jednu ponuku práce na dohodu zareaguje zhruba 12 ľudí. Aktuálne čísla sú o čosi vyššie, ako tomu bolo v období na konci roka 2021.

Práve vianočné brigády sú typické aj tým, že zamestnávatelia sa na Slovensku pokúšajú často nájsť aj šikovné nadprirodzené bytosti. Množstvo firiem hľadá medzi Slovákmi a Slovenkami napríklad vianočných škriatkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #brigáda #vianočná brigáda