Rok 2023: Zamestnanci si finančne polepšia. Koľko peňazí dostanú po novom?

Od budúceho roka sa zvyšuje minimálna mzda, cena gastrolístka a od júna stúpnu aj príplatky za prácu cez víkend alebo v noci.

02.01.2023 06:00
majster, robotník Foto:
Ilustračná foto.
debata (1)

Zarábate minimálnu mzdu? Zvýšenie pocítite už vo výplate za január. Minimálna mzda totiž stúpne v prvom stupni náročnosti práce o 54 eur zo 646 eur na 700 eur. Čistá mzda zamestnanca s minimálnou mzdou bude teda v roku 2023 vo výške 568,97 eura. Oproti tomuto roku si tak zamestnanec polepší v čistom o 43,32 eura. V roku 2022 predstavuje čistá mzda zamestnanca s minimálnou mzdou 525,65 eura. Takúto sumu zarobia zamestnanci, ktorí budú pracovať na plný pracovný úväzok. Ak majú pracovný úväzok na kratšiu dobu, suma sa zníži. Mesačná minimálna mzda zamestnanca, ktorý pracuje na polovičný úväzok, bude v sume 350 eur a 3/4 úväzok v sume 525 eur.

V prípade príplatkov za prácu vo sviatok nedochádza k zmene. Zamestnanec v pracovnom pomere dostane stále príplatok minimálne vo výške 100 % jeho priemerného zárobku za hodinu. V súčasnosti platí, že výška príplatkov k mzde sa neurčuje percentuálnou výškou z minimálnej hodinovej mzdy, ale pevnou sumou. Tá vychádza z minimálnej mzdy schválenej pre príslušný rok.

Zmenu pocítia ľudia pracujúci na dohodu. Patriť im bude za každú hodinu práce vo sviatok dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu, teda o sumu 4,023 eura. V tejto oblasti nastane zmena až od júna 2023. Zamestnancom sa zvýšia príplatky za nočnú prácu alebo prácu cez víkend. Príplatky budú po novom opäť naviazané na výšku minimálnej mzdy, ako to bolo pred niekoľkými rokmi.

gastronómia, jedlo, hamburger, reštaurácia, čašníčka Čítajte viac "Gastráč" bude mať od januára hodnotu viac ako päť eur. Dostať môžete aj viac peňazí. Koľko?

Pozor však, nárok na príplatky za víkendovú alebo nočnú prácu nemajú všetci zamestnanci. Ak povaha práce alebo podmienky prevádzky vyžadujú, aby zamestnanec pracoval pravidelne v sobotu, nedeľu alebo v noci, je možné dohodnúť sa na zníženej sadzbe. Tá sa ale nesmie uplatniť v prípade príplatku za nočnú prácu pri rizikových povolaniach. V pracovnej zmluve možno dohodnúť mzdu, ktorá už zahŕň prácu cez víkendy alebo v noci, v takomto prípade si nemôže zamestnanec uplatniť nárok na prípravky. Tento typ zmluvy ale možno uzavrieť len s vedúcim zamestnancom.

Prilepšenie pocítia aj zamestnanci, ktorým firma poskytuje príspevok na stravovanie. Minimálna hodnota stravného lístka sa pre státisíce zamestnancov od začiatku budúceho roka zvýši zo 4,80 eura na 5,10 eura. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je 75 percent stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Suma stravného sa zvýši od januára pri trvaní pracovnej cesty od 5 do 12 hodín zo 6,40 eura na 6,80 eura, pri trvaní pracovnej cesty od 12 hodín do 18 hodín z 9,60 eura na 10,10 eura a pri pracovnej ceste trvajúcej nad 18 hodín zo 14,50 eura na 15,30 eura. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je pritom podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín.

Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #gastrolístky #príplatky