Zamestnanci si od januára polepšili. Dostanú viac peňazí na stravu. Koľko?

Minimálna hodnota stravného lístka sa pre státisíce zamestnancov je od začiatku roka vyššia. Vzrástla zo 4,80 eura na 5,10 eura.

08.01.2023 07:00
gastrolístky, peniaze, reštaurácia Foto:
Po novom by ľudia dostávali namiesto gastrolístkov peniaze.
debata (13)

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR tým reaguje na vývoj indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní so zámerom zmierniť dosahy rastúcej inflácie.

Minimálna hodnota stravovacej poukážky tvorí 75 percent stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Opatrením sa suma stravného zvýšila pri trvaní pracovnej cesty od 5 do 12 hodín zo 6,40 eura na 6,80 eura, pri trvaní pracovnej cesty od 12 hodín do 18 hodín z 9,60 eura na 10,10 eura a pri pracovnej ceste trvajúcej nad 18 hodín zo 14,50 eura na 15,30 eura. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je pritom podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín.

Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.

V auguste minulého roka dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní na Slovensku hodnotu 105, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o päť percentuálnych bodov. Za základňu sa pritom považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného. „V zmysle mechanizmu zvyšovania súm stravného podľa zákona o cestovných náhradách bola teda splnená podmienka na ich zvýšenie," konštatuje ministerstvo práce.

gastronómia, jedlo, hamburger, reštaurácia, čašníčka Čítajte viac "Gastráč" bude mať od januára hodnotu viac ako päť eur. Dostať môžete aj viac peňazí. Koľko?

Elektronické stravenky aj finančný príspevok

Od januára sa stravné poukážky budú v prevažnej miere vydávať na elektronických kartách. Papierové stravenky nekončia, prechod z papiera na digitál bude postupný.

Ak zamestnávateľ nezabezpečuje zamestnancom žiadnym spôsobom stravovanie, majú nárok si vybrať si medzi gastrolístkami a finančným príspevkom na stravovanie. ,Ak zamestnanec dostával gastrolístky, má právo žiadať o finančný príspevok. Právo voľby je výlučne na zamestnancovi, zamestnávateľ musí jeho vôľu rešpektovať.

Zamestnanca pri rozhodovaní obmedzuje len časový limit – svoje rozhodnutie môže opäť zmeniť až po roku. Ak si zvolí príspevok, stravovacie poukážky môže začať dostávať opäť až po 12 mesiacoch. Kým sa zamestnanec rozhodne pre niektorú z možností, zabezpečuje mu firma stravovanie podľa vlastného rozhodnutia.

Výška príspevku

Výška finančného príspevku na stravovanie je zhodná s výškou príspevku na gastrolístky. Jeho výška je totiž ovplyvnená tým, či firma prispieva na stravovanie aj iným zamestnancom, alebo nie. Ak tak robí, musí zamestnancom poskytovať finančný príspevok na stravovanie v takej sume, v akej prispieva na stravovanie iným zamestnancom. Minimálna výška príspevku je 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky. Zamestnávateľ môže prispieť zamestnancovi na každé jedlo najviac do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, platí teda že maximálna výška príspevku sa zhoduje s touto sumou.

(SITA, zh)

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #zamestnanci #stravné lístky