Za prácu cez víkend, v noci a vo sviatok dostanú zamestnanci viac peňazí. O koľko si prilepšia a kedy? + tabuľka

Aký vplyv má zmena minimálnej mzdy na príplatky za prácu cez víkend alebo sviatky? Kedy sa zmení výška príplatkov?

05.01.2023 06:00
živnosť, szčo, kancelária, trvalý pracovný... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako sa počíta výška príplatkov

Minimálna mzda od nového roka stúpla. V prvom stupni náročnosti práce na 700 eur, hodinová mzda na 4,023 eura. Výška príplatkov k mzde sa neurčuje percentuálnou výškou z minimálnej hodinovej mzdy, ale určuje sa pevnou sumou.

Pevná suma vychádza z minimálnej mzdy schválenej pre príslušný rok. Tento rok sa ale situácia mení. Novela Zákonníka práce stanovuje, že po dvoch rokoch sa opäť príplatky nadviažu na minimálnu mzdu.

Ako sa zmení od júna výška príplatkov

Od 1. júna budúceho roka sa zvýšia príplatky za nočnú prácu alebo prácu cez víkend. Príplatky budú opäť naviazané na výšku minimálnej mzdy, a to určitým percentom z minimálnej hodinovej mzdy.

V prípade príplatkov za prácu vo sviatok nedochádza k zmene. Zamestnanec v pracovnom pomere dostane stále príplatok minimálne vo výške 100 % jeho priemerného zárobku za hodinu. Zmenu pocítia ľudia pracujúci na dohodu. Patriť im bude za každú hodinu práce vo sviatok dohodnutá odmena zvýšená najmenej o sumu minimálnej mzdy za hodinu, teda o sumu 4,023 eura.

Príplatky za prácu cez víkend a v noci

  • Príplatok za prácu v sobotu – najmenej 2,012 eura (50 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Znížený príplatok za prácu v sobotu – najmenej 1,810 eura (45 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Príplatok za prácu v nedeľu – najmenej 4,023 eura (100 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Znížený príplatok za prácu v nedeľu – najmenej 3,621 eura (90 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Príplatok za nočnú prácu pri nerizikovej práci – najmenej 1,609 eura (40 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Znížený príplatok za nočnú prácu pri nerizikovej práci – najmenej 1,408 eura (35 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Príplatok za nočnú prácu pri rizikovej práci – najmenej 2,012 eura (50 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Mzdová kompenzácia za sťažený výkon práce – najmenej 0,805 eura (20 % minimálnej mzdy za hodinu)
  • Mzdová kompenzácia za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska – najmenej 0,805 eur (20 % minimálnej mzdy za hodinu)

Aké sú príplatky teraz?

Príplatok za prácu v sobotu

  • Príplatok za prácu v sobotu upravuje Zákonník práce. Podľa neho bude mať zamestnanec za prácu v sobotu v roku 2023 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 1,79 eura za hodinu.
  • Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v sobotu, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma však musí byť vo výške najmenej 1,61 eura za hodinu.
  • Kto má nárok na príplatok: za prácu v sobotu má nárok na príplatok zamestnanec pracujúci na základe na základe pracovnej zmluvy – trvalého pracovného pomeru, zamestnanec pracujúci na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru – dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigádnickej práci študentov.

Príplatok za prácu v nedeľu

  • Príplatok za prácu v nedeľu upravuje Zákonník práce. Podľa neho bude mať zamestnanec za prácu v nedeľu v roku 2023 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 3,58 eura za hodinu.
  • Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v nedeľu, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma však musí byť vo výške najmenej 3,22 eura za hodinu.
  • Kto má nárok na príplatok: za prácu v sobotu má nárok na príplatok zamestnanec pracujúci na základe na základe pracovnej zmluvy – trvalého pracovného pomeru, zamestnanec pracujúci na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru – dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o vykonaní práce, dohoda o brigádnickej práci študentov.
majster, robotník Čítajte viac Rok 2023: Zamestnanci si finančne polepšia. Koľko peňazí dostanú po novom?

Príplatok za prácu v noci

  • Príplatok za prácu v noci upravuje Zákonník práce. Za nočnú prácu považuje práca vykonávaná v čase medzi 22. až 6. hodinou. Podľa Zákonníka práce bude mať zamestnanec za prácu v noci v roku 2023 nárok na mzdové zvýhodnenie najmenej v sume najmenej 1,43 eura za každú hodinu nočnej práce. Platí to pre zamestnanca vykonávajúceho nerizikovú prácu. Zamestnanec vykonávajúci rizikovú prácu má nárok na mzdové zvýhodnenie vo výške 1,79 eura za hodinu.
  • Zákonník práce umožňuje, aby zamestnávateľ, u ktorého sa vzhľadom na povahu práce alebo podmienky prevádzky vyžaduje, aby sa pracovalo pravidelne v noci, mohol dohodnúť na nižšej sume mzdového zvýhodnenia. Táto suma však musí byť vo výške najmenej 1,25 eura za hodinu pre zamestnanca, ktorý vykonáva nerizikovú prácu. V prípade zamestnancov vykonávajúcich rizikovú prácu nie je možné dohodnúť nižšiu sumu príplatku.

Príplatok za prácu v vo sviatok

  • Výška mzdového zvýhodnenia za prácu sa neviaže na minimálnu hodinovú mzdu, ale na priemerný zárobok zamestnanca pracujúceho na základe trvalého pracovného pomeru. Neplatí to pre zamestnanca pracujúceho na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru. Za prácu vo sviatok patrí zamestnancovi príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % jeho priemerného zárobku.
  • Zamestnancovi, ktorý pracuje na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, patrí za prácu príplatok za prácu vo sviatok najmenej vo výške 100 % minimálnej mzdy za hodinu v eurách, teda najmenej 3,713 eura za hodinu.
  • V prípade, ak zamestnanec bude na budúci rok pracovať vo sviatok a zároveň aj cez víkend, bude mať nárok na príplatok za prácu vo sviatok, ale aj nárok na príplatok za prácu v sobotu či v nedeľu.

Príplatok za sťažený výkon práce

  • Výška príplatku za sťažený výkon práce u zamestnanca, ktorý je v trvalom pracovnom pomere, je minimálne 0,72 eura za hodinu, u dohodára takisto minimálne 0,72 eura za hodinu.

Príplatok za pracovnú pohotovosť

  • Výška príplatku za neaktívnu pracovnú pohotovosť na pracovisku u zamestnanca, ktorý je v trvalom pracovnom pomere, je vo výške pomernej časti základnej zložky mzdy, najmenej vo výške minimálnej mzdy v eurách za hodinu – 4,023 eura. U dohodára sa príplatok nevypláca, lebo nie je možné dohodnúť pracovnú pohotovosť.
  • Výška príplatku za neaktívnu pracovnú pohotovosť mimo pracoviska u zamestnanca, ktorý je v trvalom pracovnom pomere, je minimálne 0,72 eura za hodinu. U dohodára sa príplatok nevypláca, lebo nie je možné dohodnúť pracovnú pohotovosť.
Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Vyššie príplatky za soboty, nedele a nočné. Potravinári rozčarovaní, firmy tiež. O koľko sa môže zvýšiť výplata?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #príplatky #príplatky za prácu v nedeľu