Estónci v hrubom zarobia viac ako Slováci

Aj keď je na Slovensku hrubý domáci produkt na obyvateľa vyšší ako v Estónsku, hrubú mzdu majú Estónci vyššiu než Slováci.

02.09.2012 10:50
Plat, mzda, peniaze, euro
Ilustračné foto
debata (36)

Priemerná hrubá mesačná mzda v Estónsku, ktoré je najmladším členom eurozóny, vzrástla v druhom kvartáli medziročne o 5 percent na 900 eur. Tempo rastu však spomalilo v porovnaní s prvým kvartálom, kedy priemerná mzda v krajine poskočila až o 6,9 percenta. Najvýraznejšie priemerná mesačná mzda rástla v druhom kvartáli v zamestnaniach patriacich do umenia, a to o 13,4 percenta. Na druhom mieste s rastom o 10,9 percent sa nachádzala zábava a rekreačné činnosti.

Priemerná mesačná mzda v Estónsku je jedna z najnižších v 17-člennom bloku. Ekonomika krajiny sa začiatkom roka 2008 prepadla do hlbokej recesie a verejný a súkromný sektor znižoval mzdy v snahe o zlepšenie konkurencieschop­nosti a udržanie deficitu verejných financií pod kontrolou.

Na Slovensku je hrubá mzda nižšia, napriek vyššiemu výkonu ekomomiky. Hrubý domáci produkt na obyvateľa podľa eurostatu je na Slovensku 73 percent priemeru únie, v Estónsku 67 percent.

Priemerná hrubá mzda na Slovensku v I. štvrťroku 2012 podľa Štatistického úradu SR bola 770 eur. Priemerná hruba mzda v priemysle na Slovensku bola v I. polroku 2012 835 eur.

36 debata chyba