Firmy sa nepozerajú už len na diplom

Energetická kríza môže spôsobiť aj zatváranie prevádzok a rušenie spoločností, dnešní študenti by si mali preto dopredu dobre premyslieť, v akej oblasti nájdu po skončení školy lepšie uplatnenie.

20.03.2023 12:00
práca, kariéra, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Upozorňuje na to personálna agentúra Grafton. Najlepšie vyhliadky, ako uvádza, majú technicky vzdelaní absolventi materiálovo-technologických a elektrotechnických fakúlt, informačných technológií, ale i vyučení elektrikári, stolári a inštalatéri. Hľadanie práce môže byť v nasledujúcich rokoch náročnejšie ako v období pred vypuknutím pandémie. Môže sa totiž stať, že najmä energeticky náročné spoločnosti budú nútené zamestnancov prepustiť. Dopyt po práci zo strany uchádzačov bude vyšší ako ponuka.

Vedomosti doplnené skúsenosťami

V číslach zamestnanosti sa to zatiaľ veľmi neprejavilo, počet voľných pracovných pozícií je stále vysoký, no dnešní študenti by si mali naozaj dôkladne rozmyslieť, akú školu si vyberú. „Mladý človek by mal brať do úvahy svoje záujmy, schopnosti i predispozície na odbor a zladiť ich s perspektívou uplatnenia v budúcnosti,“ radí Renáta Zalubel.

Získavanie praxe už počas štúdia je jedno z kritérií, na ktoré sa pri výbere zamestnancov firmy sústreďujú. „Pri príjmaní absolventov do pracovného pomeru zohľadňujú nielen to, aký odbor skončili, ale aj to, či boli aktívni už počas štúdia a dopĺňali si vedomosti napríklad formou kurzov, jazykového vzdelávania, či absolvovali nejaké stáže, pracovali na skrátený úväzok vo svojom alebo príbuznom odbore a podobne. Takí majú vysoké šance na uplatnenie v akomkoľvek odbore,“ dodáva R. Zalubel.

Aktuálne majú náborové procesy inú štruktúru ako v minulosti. Zamestnávatelia si nezriedka stanovia len jedno či dve kľúčové kritériá, ktoré musí kandidát splniť a kladú väčší dôraz práve na doplnkové informácie, ako sú absolvované stáže, kurzy, Erazmus program, ich technické zručnosti a podobne.

práca, pohovor, motivačný list Čítajte viac Hľadáte si prácu? Čo patrí do motivačného listu

„Sú spoločnosti, ktoré preferujú napríklad absolventov zahraničných vysokých škôl alebo takých ktorí v zahraničí strávili aspoň rok či semester. Ide najmä o medzinárodné spoločnosti, ktoré hľadajú ľudí so skúsenosťami aj z iného ako domáceho prostredia, s vysokou úrovňou ovládania cudzieho jazyka, či ochotných cestovať. Zároveň je to spôsob, ako obohatiť vlastnú spoločnosť o kandidáta so zaujímavým životným príbehom a skúsenosťami,“ hovorí R. Zalubel.

Chýbajú aj remeselníci

Nie je žiadnou novinkou, že najväčší dopyt je po technicky vzdelaných absolventoch materiálovo-technologických a elektrotechnických fakúlt, aj informačných technológií.

„Z finančných odborov ide najmä o účtovníctvo, aktuárstvo, risk manažment. Rovnako majú veľmi dobrú šancu na uplatnenie aj absolventi technických či marketingových odborov,“ zdôrazňuje R. Zalubel.

Slovenský pracovný trh však eviduje aj nedostatok remeselníkov, chýbajú elektrikári, stolári, inštalatéri. Na tieto odbory sa hlási čoraz menej žiakov, pritom sú dobre finančne ohodnotené. Ako jednu z hlavných príčin nespladu v obsadzovaní týchto pozícií vidí R. Zalubel slabé spoločenské uznanie a povedomie o tom, že tieto pozície a zamestnania sú rovnako dôležité a plnohodnotné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #zamestnanie #Práca a kariéra