Ponuky na prácu lámu rekordy, vek nemá rozhodovať

O aktuálnej situácii na trhu práce i o tom, či si nachádzajú uplatnenie ľudia nad 50 rokov, hovoríme s Nikolou Richterovou z portálu Profesia.sk.

24.03.2023 08:00
žena, práca, notebook Foto:
Ilustračné foto.
debata

Akú šancu nájsť si prácu majú ľudia nad 50 rokov?

Rok 2022 sme ukončili s vyše 356-tisíc pracovnými ponukami. Vôbec po prvý raz v našej 26-ročnej histórii sa stalo, že sme za rok evidovali viac ako 300-tisíc ponúk. Január tohto roku priniesol vyše 27-tisíc ponúk čiže veľký dopyt po nových ľuďoch pokračuje aj v tomto roku. Takéto rekordy spôsobujú problémy s hľadaním zamestnancov. Firmám sa ozýva menej ľudí a hľadanie vhodných uchádzačov je preto naozaj náročnejšie. To spôsobuje, že sa určite zlepšujú podmienky aj pre zamestnávanie ľudí nad 50 rokov. Táto skupina tvorí zhruba 10% všetkých uchádzačov.

Čo je podľa vás ich výhodou a čo hendikepom?

Hendikepom, žiaľ, často aj to, že si neveria. V praxi sa dokonca stretávame aj s tým, že uchádzači prichádzajú na pracovný pohovor a za svoj vyšší vek sa zvyknú ospravedlňiť. To by sa nemalo stávať. Vek nie je pre zamestnávateľa relevantná informácia. Mnoho ľudí môže mať naozaj cenné skúsenosti a práve tie sú tým, čo by malo zamestnávateľa zaujímať najviac.

práca, pohovor, motivačný list Čítajte viac Hľadáte si prácu? Čo patrí do motivačného listu

Výhodou môže byť práve to, že často ide o špecialistov, ktorí majú skúsenosti a vedia ich využiť. Samozrejme, každý uchádzač či uchádzačka je unikátny a ťažko sa popisujú ľudia všeobecne podľa toho, do akej vekovej skupiny patria. Vo všeobecnosti je však dobré upozorniť takýchto uchádzačov aj na to, ako by si mali napríklad napísať životopis. Najmä pri skúsenejších ľudoch totiž platí, že majú tendenciu uvádzať všetky svoje pracovnéé skúsenosti. Poukazujeme na to, že menej je v tomto prípade viac. Životopis by nemal byť dlhší ako dve strany, uchádzač o zamestnanie nemusí uvádzať všetko, čo kedy absolvoval. Najmä ak ide o pracovné skúsenosti 15–20 rokov dozadu. Stretávame sa aj s tým, že informujú aj o kurzoch, ktoré absolvovali dlho roky dozadu, nie je to potrebné.

Majú firmy záujem o ľudí v tomto veku? Je nemálo takých, ktorí si prácu nájsť nevedia, no oficiálne im nik nepovie, že je to pre vek.

Vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu práce nemôžeme zaradiť ľudí nad 50 rokov do akejsi pomyselnej skupiny „starších“. Sú rôzni, majú rôzne vzdelanie, skúsenosti. Máme odborníkov, o ktorých je veľký záujem, máme aj takých, ktorí to môžu mať zložitejšie. Treba si však uvedomiť, že trh práce sa upravuje, evidujeme vysoký počet pracovných ponúk a ľudí nad 50 rokov určite potrebujeme.

Mladá generácia, ktorá prichádza na trh práce, nie je taká populačne veľká, aby dokázala nahradiť silné ročníky, ktoré dnes odchádzajú do dôchodku. Navyše treba povedať, že aj vzhľadom na predlžujúci sa vek žijeme v časoch, kedy by zamestnávatelia nemali zaraďovať uchádzačov do nejakej skupiny podľa veku.

práca, kariéra, zamestnanie Čítajte viac Firmy sa nepozerajú už len na diplom

Na aké pozície sa hlásia?

Platí to, čo aj pri iných vekových skupinách, najčastejšie ide o prácu v administratíve a v obchode.

Čo by podľa vás ľuďom 50+ mohlo pomôcť, aby si našli prácu?

Opäť sa vraciam k tomu, ako napísať vhodný životopis. Práve pri ňom skúsnejší uchádzači „strácajú body“, pretože si myslia, že musia napísať všetko a treba to napísať v úradnom jazyku. To už naozaj dávno neplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanci #pracovné ponuky #Práca a kariéra