Firmy sa čoraz viac staraju o zdravie zamestnancov, ľudia oceňuju najmä voľno nad rámec zákona

Zamestnanecké benefity, ktoré majú podporiť zdravie ľudí vo firme, sú na Slovensku stále rozšírenejšie. Potvrdzuje to najnovšia analýza od Platy.sk. Portál patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Medziročný vývoj odhaľuje, ako pristupujú firmy investíciám do zdravia svojich zamestnancov a zamestnankýň. Aktuálna správa vychádza pri príležitostí Svetového dňa zdravia, ktorý pripadá každoročne na 7. apríla.

05.04.2023 00:00
tehotná, firma Foto:
Ilustračné foto.
debata

Spomedzi „zdravých“ benefitov, ktoré sleduje portál Platy.sk, sú na Slovensku najrozšírenejšie sick days. Ide o voľno nad rámec zákona, ktoré môžu ľudia čerpať, keď sa necítia dobre.

Tento benefit poskytuje väčšiu voľnosť. Ak sa zamestnankyňa či zamestnanec necíti dobre a nejde o nič vážne, nemusí ísť k lekárovi a namiesto toho môže využiť deň či dni bez práce. Túto možnosť malo od svojho zamestnávateľa v roku 2022 približne 16 percent ľudí.

Väčšia finančná istota pri chorobe

Aktuálne dáta potvrdzujú aj angažovanie firiem pri zabezpečovaní väčšej finančnej istoty v prípade chorôb, ktoré dovedú ľudí do práceneschopnosti.

Takmer desatine pracovníkov/čok poskytuje firma počas PN tiež extra finančnú kompenzáciu. Príspevky na aktivity ovplyvnila pandémia

Portfólio benefitov, ktoré ovplyvňujú naše zdravie, dopĺňajú tiež príspevky na regeneračné či športové aktivity. Medziročné výsledky potvrdzujú, že šetrenie nákladov počas pandémie zasiahlo vo firmách často práve tento druh benefitov.

Príspevok na regeneračné aktivity, ako je napríklad wellness či masáže, malo v roku 2020 k dispozícii 12,7 percenta ľudí. O rok neskôr sa tento podiel o čosi znížil. Portál Platy.sk však ukazuje, že v tomto prípade išlo o krátkodobú záležitosť a v roku 2022 sa podiel zamestnancov s týmto benefitom opäť zvýšil.

Iné je to v prípade príspevkov na kultúrne a športové aktivity. V roku 2020 ich malo k dispozícii 4,6 percenta ľudí, pričom v roku 2021 sa tento podiel znížil na 3,9 percenta. Približne rovnaký podiel priniesol napokon aj rok 2022.

Dostupné je tiež extra poistenie či starostlivosť

Analýza potvrdzuje tiež trendy finančných príspevkov na extra zdravotné poistenie či zdravotnú starostlivosť. Takéto benefity má dnes k dispozícii zhruba päť až šesť percent pracovníkov a pracovníčok.

Vývoj posledných rokov potvrdzuje, že zamestnávatelia dbajú na zdravie svojich ľudí stále viac. Súčasťou týchto aktivít sú tiež mnohé prednášky, ktoré sa venujú rôznym témam v oblasti zdravia.

Stále viac zamestnancov má dnes na pracovisku tiež nejakú formu podpory v oblasti duševného zdravia. Veľké zmeny v tejto oblasti priniesli najmä skúsenosti s pandémiou.

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #zdravie #benefity