Bez zmluvy nebrigádujte, prídete o peniaze. Každá brigáda bez papiera je podozrivá

Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou, rovnako aj dohody sa uzatvárajú písomnou formou, inak sú neplatné. Zmluva alebo dohoda musí obsahovať dohodnutú prácu, ktorú budete vykonávať, odmenu za vykonanú prácu, informáciu, kedy vám bude odmena vyplácaná, ako aj rozsah pracovného času a dobu, na ktorú sa uzatvára.

09.06.2023 10:00
Muž s telefónom Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Aké brigádnické zmluvy vám môžu ponúknuť

Na krátkodobú prácu sa využívajú 3 druhy dohôd:

  1. Dohoda o brigádnickej práci študentov – je pre študentov stredných škôl a študentov dennej formy vysokoškolského štúdia, ktorí majú menej ako 26 rokov. Môžu vykonávať prácu v rozsahu priemerne 20 hodín týždenne. Dohoda môže byť uzatvorená najviac na 12 mesiacov a rozsah práce sa počíta ako priemer za celú dobu uzatvorenia zmluvy.
  2. Dohoda o pracovnej činnosti sa vzťahuje na pracovnú činnosť v rozsahu najviac 10 hodín týždenne.
  3. Dohoda o vykonaní práce sa často využíva napríklad na projektové práce. Pracovnú činnosť môžete vykonávať najviac 350 hodín v kalendárnom roku. Základnými atribútmi sú určenie úlohy, ktorá by mala mať jednorazový charakter, dohodnutie odmeny za vykonanie úlohy, dohodnutie doby, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a predpokladaný rozsah práce. Dohoda o vykonaní práce sa musí uzavrieť písomne, inak je neplatná, a to najneskôr deň predo dňom začatia výkonu práce.
Brigáda a II. pilier? Pozrite si, čo majú tieto dve veci spoločné
Video
Zdroj: TV Pravda

Všímajte si varovné signály

Letná brigáda však nemusí priniesť len benefity. Aby sa nestala sklamaním, či dokonca problémom, uchádzači by mali hľadať prácu u dôveryhodných zamestnávateľov, prípadne si spoločnosť, ktorá brigádu ponúka, preveriť.

Slovenská firma by mala mať vlastnú webovú stránku so všetkými kontaktmi vrátane IČO, a informácie o nej by sa mali dať dohľadať aj v obchodnom registri, na Finančnej správe a iných on-line platformách, ktoré poskytujú overené dáta o tuzemských firmách.

Pri každej brigáde je tiež potrebná pracovná zmluva, ktorú by si mal uchádzač dôkladne prečítať skôr, než ju podpíše.

pracovný úraz, bolesť Čítajte viac Pracovný úraz a choroba z povolania. V čom je rozdiel? Aké sú povinnosti zamestnávateľa - čo vám musí dať?

Písomná dohoda by mala obsahovať všetky dôležité informácie o pracovných podmienkach, to znamená špecifikáciu náplne práce, informáciu o mzde, pracovnom čase, povinnostiach a právach zamestnávateľa aj zamestnanca.

Dôležitou zásadou pre uchádzačov by mala byť aj komunikácia so zamestnávateľom v prípade akýchkoľvek nejasností, radí odborníčka z personálnej agentúry Grafton.

Špecifický prípad predstavujú brigády mimo Slovenska, kde je dôležité informovať sa aj o požiadavkách a právnych predpisoch týkajúcich sa pracovných povolení a podmienok pre zahraničných pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmluva #brigáda