O prácu príde 6–tisíc ľudí, štát to chce zastaviť

Sezónnosť a kríza v eurozóne by mali do konca roka pripraviť o prácu asi šesťtisíc ľudí. Vláda chce podobné otrasy na trhu práce do budúcnosti zastaviť nalievaním eurofondov a stimulmi pre firmy.

03.10.2012 06:00
Úrad práce, Pezinok, práca, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto
debata (51)

Rast nezamestnanosti je mierny oproti koncu vlaňajška a tiež vzhľadom na to, aká dramatická je situácia v eurozóne. Kľúčový automobilový priemysel dostáva ťažké údery. V septembri sa v jednom z kľúčových trhov vo Francúzsku predalo o šestinu áut menej a okrem automobilky PSA, ktorá tlmí výrobu aj v Trnave, uvažuje o zatváraní závodov najnovšie aj Renault.

Nervozita rastie aj v bratislavskom Volkswagene, ktorý v stanovisku označil situáciu na trhu áut za „vyostrenú“. Okrem nižšieho predaja áut má slovenský Volkswagen problém aj so zamestnancami, ktorí hrozia štrajkom, ak im fabrika výraznejšie nezdvihne platy. Práce začína na Slovensku ubúdať aj v stavebníctve a poľnohospodárstve. Problémy sú aj v dlhodobo stabilnej energetike a prepúšťať idú aj štátne Lesy. Naopak, ľudí hľadajú firmy v doprave, obchode či poisťovníctve. Na východe vytvára 3–tisíc pracovných miest spoločnosť IBM.

Značná časť priemyslu, ale aj pracovného trhu je však nadviazaná na automobilky, vďaka ktorým je slovenská 14–percentná nezamestnanosť zatiaľ aspoň šiesta najvyššia v 27–člennej EÚ. „Ak príde k výkyvom či poklesom v automobilovom priemysle, tak to pocítime všetci skôr či neskôr,“ povedal Marek Gábriš, analytik ČSOB.

Väčšie prepúšťania sa zatiaľ nechystajú, ale riziká sú značné. „Ohrození sú najmä pracovníci v priemysle ako operátori výroby a pomocní robotníci. Negatívne zasiahnuté by mali byť predovšetkým subdodávky pre segment automotive a strojársky priemysel. Očakávame tak stagnáciu tvorby nových pracovných miest a prepúšťanie,“ povedal Luboš Sirota z personálnej agentúry Trenkwalder. Podobne vidia koniec roka aj ekonomickí analytici. „Očakávame, že nezamestnanosť meraná úradmi práce môže do konca roku stúpnuť na 13,5 percenta, kým na porovnanie v auguste bola na úrovni 13,2 percenta,“ hovorí Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. V takomto prípade by o prácu prišlo viac ako osemtisíc ľudí. Ministerstvo financií odhaduje zvyšovanie počtu nezamestnaných na 5 600 ľudí.

Štát sa zvyšujúcu nezamestnanosť pokúsi zastaviť podporou zamestnávania mladých ľudí z prostriedkov eurofondov. „Európska komisia povolila ministerstvu práce presun 70 miliónov eur na podporu zamestnanosti z operačného programu Vzdelávanie do operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia,“ potvrdil Michal Stužka, hovorca ministerstva práce. Konkrétne projekty budú známe v najbližších dňoch.

„Projekty na podporu takmer 11 500 pracovných miest sa vďaka aktuálnemu schváleniu realokácie finančných zdrojov v Bruseli môžu začať rozbiehať už v októbri,“ dodal Stuška. Ďalšou zbraňou v rukách štátu sú daňové prázdniny pre vybrané podniky.

Zamestnanosť ovplyvňuje aj Zákonník práce. „Podnikom sa začiatkom roka výrazne zvýšia náklady na prepúšťanie ľudí. Preto firmy plánujúce znižovanie zamestnancov tak spravia ešte do konca tohto roka,“ hovorí Robert Kičina, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska a poradca ministra hospodárstva. Prepúšťaním do konca roka sa tak firmy napríklad vyhnú povinnosti umožniť ľuďom súbeh výpovednej lehoty i odstupného.

Kde bude do konca roka práca a kde nie

Kde budú ľudí naberať

  • doprava
  • financie, poistenie
  • spracovateľský priemysel
  • veľkoobchod, maloobchod
  • výroba a rozvod energií

Kde sa bude prepúšťať

  • poľnohospodárstvo, lesníctvo
  • stavebníctvo
  • štátna správa
  • zdravotníctvo
  • ťažba surovín

Počet ľudí bez práce (ku koncu roka)

  • Za tento rok MF SR očakáva priemernú nezamestnanosť na úrovni 377-tisíc osôb
  • Znamená to, že kým v 1. polroku bolo v priemere bez práce 374 200 ľudí, v 2. polroku by to malo byť 379 800, čo je viac o 5600 ľudí
  • Rast nezamestnanosti o vyše 5-tisíc ľudí môže súvisieť aj so sezónnosťou

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba