Za teplo pre rohové byty majú platiť všetci. Ak sa dohodnú

O tisíce eur sa za uplynulé štyri roky obohatili pri platbách za teplo niektoré vnútorné byty na úkor bytov krajných či rohových.

09.11.2009 06:18
Žarnovica, bytový dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Na svedomí to má vyhláška regulačného úradu o rozpočítavaní tepla, ktorá platí už štyri roky. Úrad si chybu uvedomil až teraz. Vyhlášku nedávno zmenil. Bytovky môžu pri rozpočítavaní tepla na budúci rok na schôdzach dať zmeniť pravidlá a deliť náklady opäť najmä podľa plochy bytov, a nie podľa toho, čo ukazujú radiátorové merače.

Rozpočítavanie tepla na domácnosti, keď sa 50 až 70 percent ceny tepla určovalo podľa meraní na radiátorových meračoch, spôsobilo veľké rozdiely v účtoch. Ročné platby krajných bytov oproti vnútorným vyskočili aj o 20-tisíc korún (660 eur).

Spory o platby za teplo medzi vnútornými a krajnými bytmi
Teplo sa za socializmu delilo medzi byty podľa ich plochy
Pred niekoľkými rokmi nastúpili radiátorové merače a regulačný úrad pre ne v roku 2005 určil pravidlá rozpočítavania
Úrad dal možnosť, aby byty pri delení platieb za teplo zohľadnili v dome z 50 až 70 percent hodnoty na radiátorových meračoch a z 30 až 50 percent plochu bytov
Výsledkom boli obrovské nedoplatky za teplo pre krajné byty, ktoré musia kúriť až trikrát toľko ako byty vnútorné
Regulačný úrad mení od roku 2010 pravidlá tak, že podiel meračov pri rozpočítavaní má byť len 40 % a plocha bytov až 60 %, aby sa platby za teplo medzi bytmi opäť zblížili

„Pocítil som to pri ročnom zúčtovaní, pri ktorom mi namiesto tradičného preplatku odrazu nevrátili nič a, naopak, moji susedia mali odrazu veľké preplatky,“ hovorí Michal Šebeň z Bratislavy, ktorého sťažnosti prispeli k tomu, že úrad konal.

Dôchodca Šebeň žije v byte na najvyššom poschodí bytovky pod strechou, tak ako tisíce iných Slovákov. Ak chce mať rovnako teplo ako susedia vo vnútorných bytoch, musí kúriť dvoj- až trojnásobne viac. Jeho byt je totiž viac vystavený vplyvu vonkajších teplôt, lebo je na kraji domu. Po zavedení radiátorových meračov obvinil Šebeň susedov z krádeže tepla, obrátil sa na políciu aj úrady. Susedia nechceli Šebeňove obvinenia komentovať, vraj sa zateplila strecha, a tak sa nemá čo sťažovať. Šebeň spolu s ďalšími sťažovateľmi donútil konať regulačný úrad.

Zmeny v rozpočítavaní prisľúbil a neskôr vykonal šéf úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Úrad vo vyhláške teraz stanovil, že zistenia radiátorových meračov na rozpočítavaní klesnú na 40 percent. Rozdiely v platbách medzi vnútornými a okrajovými bytmi domu by sa tak mali znížiť. Stane sa tak však len v prípade, že byty na budúci rok na schôdzi neschvália vlastné pravidlá pre delenie tepla medzi radiátorové merače a plochu bytov. Dá sa očakávať, že v mnohých bytovkách to zostrí spory krajných a stredových bytov.

„Ako sa zachovajú susedia, nie je nikdy jasné. A vyhláška stále nestanovuje pravidlá jasne, ide len za čiastočnú nápravu toho, čo úrad pred štyrmi rokmi zbabral,“ dodáva Šebeň.

Štát v roku 2005 v zákone najprv určil radiátorové merače za povinné a až neskôr len za dobrovoľné. Väčšina zo zhruba 860-tisíc slovenských bytov si musela merač dokúpiť, pre predajcov sa otváral biznis za vyše 33 miliónov eur (miliardu korún). Faktom je, že merače motivovali ľudí k šetreniu, keďže na nich videli, o koľko im klesnú platby. Bez meračov bytovka zvyčajne míňala viac tepla.

Podľa prezidentky Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov na Slovensku Zdenky Jurčákovej je vhodné zaviesť radiátorové merače tepla až po príprave domu.

„Malo by predchádzať zateplenie stien, strechy a pivníc, výmena okien či vyregulovanie vykurovacej sústavy a ďalšie opatrenia, ktoré vytvoria rovnaké podmienky pre každého vlastníka v dome,“ upozorňuje. „Osadiť merače a nič v dome nerobiť je len premiestňovanie peňazí z peňaženky jedného vlastníka do peňaženky druhého,“ dodáva Jurčáková.

Vplyv zmeny na rozpočítavanie tepla – príklad dvoch bytov

Koľko môžu zaplatiť priemerné 3-izbové byty za teplo pri rovnakej tepelnej pohode, ak jeden byt je v strede domu a druhý v severnom rohu bytovky na najvyššom podlaží pod strechou

Vnútorný byt

  • Ak sa pri rozpočítavaní tepla zo 70 percent zohľadnia údaje z radiátorových meračov a z 30 percent plocha bytu, ročný účet za teplo môže byť okolo 350 eur (10 500 Sk)
  • Ak sa teplo rozpočítava zo 40 percent podľa radiátorových meračov a zo 60 percent podľa plochy bytu, ročný účet sa zmení na 500 eur (15 000 Sk)

Rohový, krajný byt

  • Pri zohľadnení radiátorových meračov zo 70 percent a 30-percentnom podiele plochy, ročný účet 700 eur (21 000 Sk)
  • Pri podiele meračov len 40 percent a zohľadnení plochy na rozpočítavaní tepla na úrovni 60 percent sa ročný účet zmení na 550 eur (16 500 Sk)

ZDROJ: ÚRSO, prepočet Pravda

debata chyba