Výsledok meračov? Nedoplatok tisíc eur pre krajný byt

Rýchle zavedenie radiátorových meračov spôsobilo v bytoch v posledných rokoch obrovské rozdiely v platbách za teplo. Krajné byty si často nespravodlivo priplácajú, hovorí Miroslav Takáč z bratislavskej pobočky Združenia spoločenstiev vlastníkov bytov.

09.11.2009 07:12
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo spôsobilo zavedenie radiátorových meračov v bytoch?

Poznám prípad, keď po zavedení meračov prišiel babičke v 3-izbovom byte nedoplatok 30-tisíc korún (tisíc eur) na kúrení. Pritom babička trpela zimou celý rok. Kúrila, ako sa dalo, aby sa zohriala, ale keďže bývala na najvyššom poschodí a na kraji domu, teplo jej unikalo do okolia. Kým sa teplo rozrátavalo podľa plochy bytov, skladali sa na úniky tepla cez rohový byt všetci v bytovke. Po zavedení meračov to zostalo len na pleciach babičky.

Štát však vo vyhláške o rozpočítavaní tepla predsa určil, že krajným bytom sa má účtovať len 80 percent toho, čo namerajú merače?

Koeficienty sú však, žiaľ, len odporúčacie, štát ich mal určiť na pevno. Mnohé domy ich nepoužijú vôbec. A takéto pravidlo nie je dostatočné na to, aby rozdiely v platbách zmiernilo.

Majitelia vnútorných bytov tvrdia, že rohové platia viac, lebo prekurujú.

Aj to sa môže stať. Faktom však je, že na vykúrenie bytu na najvyššom poschodí na severe treba až trikrát toľko tepla, ako potrebuje vnútorný byt, ktorý je chránený pred únikom tepla okolitými bytmi.

Majú radiátorové merače vôbec význam?

Ale áno. Treba si uvedomiť, že ak má človek na radiátore merač, privrie okno a šetrí. To isté by sa mohlo robiť aj bez meračov, ale taká je mentalita ľudí. Merače majú teda veľmi dobrý psychologický efekt na šetrenie. Treba ich preto nainštalovať. Ale údaje na nich by mali slúžiť na rozúčtovanie tepla len okrajovo.

Vyhláška už štyri roky dáva možnosť, aby sa celkové minuté teplo domu delilo medzi byty až na 70 percent podľa meračov, je to spravodlivé?

Bol to nezmysel a je dobré, že regulačný úrad to teraz konečne zmenil. Zníženie podielu zistené na radiátorových meračoch na 40 percent od budúceho roka je krok správnym smerom. Úrad to mohol zmeniť ešte výraznejšie, že by sa tieto údaje zohľadňovali v účtoch len na 30 percent. Platby za teplo by sa tak medzi bytmi ešte viac zblížili. Nie je predsa možné, aby jeden byt platil za teplo o tisíc eur viac ako iný.

Dokážu už Slováci dobre hospodáriť s teplom?

Niektorí ľudia majú stále nevhodné návyky. Boli zvyknutí vykurovať celý byt na 22 stupňov Celzia, aj keď niekde stačí mať len 18 stupňov. V západnej Európe sú majitelia bytov už dávno uvedomelejší. Udržiavajú v byte pomocou centrálneho kúrenia nižšiu teplotu a dokúria si lokálnym ohrievačom len tam, kde väčšie teplo naozaj potrebujú.

debata chyba