Z ceny za elektrinu je hlavolam, treba si ju dopočítať

Neprehľadné účty za elektrinu, na ktoré sa ľudia často sťažujú, budú od januára takmer hlavolamom.

05.12.2009 10:30
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Spotrebitelia sa totiž len veľmi komplikovane dostanú vôbec k tomu, koľko vlastne platia za jednu kilowatthodinu. Doteraz bol pre nich aspoň tento údaj jasný. Od januára však nebude. Štát totiž prikázal predajcom, aby uvádzali zvlášť cenu za distribúciu elektriny po vedeniach a zvlášť za takzvanú dodávku, teda obchodnú zložku.

Do ceny navyše zvlášť vstúpia ďalšie regulované poplatky, ako sú dotácie baníkom či zeleným elektrárňam.

„Keďže od roku 2010 budú jednotlivé cenníky oddelené, musí si ich zákazník poskladať a vypočítať si cenu,“ opisuje Peter Kimijan z tlačového oddelenia Západoslovenskej energetiky.

Predajcovia pripúšťajú, že je to neprehľadné, ale tvrdia, že to chce štát. Vláda chce rozdelením ceny docieliť, aby ľudia vedeli, koľko platia u dominantných dodávateľov za obchodnú zložku, ktorú už ponúkajú na trhu aj menší hráči. Zmena však zatiaľ priniesla len neprehľadnosť.

Štátny regulačný úrad tento týždeň ohlásil, že ceny elektriny pre rodiny sa od januára znížia priemerne o tri percentá. Rodiny však nevedia, koľko presne budú platiť. Ak si bežná paneláková rodina na západe krajiny pozrie na internete cenu v kategórii D2 na rok 2010, môže sa domnievať, že bude platiť po novom o polovicu menej, a to len 0,063 eura (1,90 koruny) za kilowatthodinu. V skutočnosti však ide len o obchodnú zložku ceny. Cenu distribúcie ani ďalších zložiek úrad pre ZSE zatiaľ neurčil.

Cenu za kilowatthodinu elektriny od januára sa nedozvedia zatiaľ ani zákazníci v iných regiónoch. Kompletný cenník, ktorý mávali domácnosti v minulosti 1. decembra k dispozícii, Stredoslovenská energetika len pripravuje a Východoslovenská energetika plánuje na sprehľadnenie zaviesť na internete v druhej polovici decembra kalkulačku na výpočet konečnej ceny.

Keďže kompletné ceny nie sú, je otázne, či ich predajcovia môžu ľuďom od 1. januára vôbec zmeniť. Podľa zákona totiž musia novú cenu zverejniť 30 dní vopred. „Pokiaľ sa na to bude niekto sťažovať, tak to je pre dodávateľa problém,“ pripúšťa šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Ak by v praxi platilo pravidlo 30 dní, od 1. januára by sa mala meniť len časť ceny a zvyšné časti až v priebehu mesiaca. „Pre značnú administratívu si takýto postup každý predajca rozmyslí,“ dodáva Holjenčík.

debata chyba