Na západe Slovenska elektrina zlacnie veľkým. Malí zaplatia viac

Domácnosti s väčším odberom na západnom Slovensku sa môžu tešiť na nižšie účty za elektrinu. Malým odberateľom so spotrebou okolo 2000 kilowatthodín však stúpnu.

08.12.2009 12:35
Elektrina, faktúry Foto:
Ilustračné foto
debata

Elektrina pre domácnosti na západnom Slovensku by mala v budúcom roku zlacnieť v priemere o 3,5 percenta. Výraznejšie usporia veľkí odberatelia, naopak malé domácnosti zaplatia o niečo viac ako v tomto roku. Informovali o tom zástupcovia spoločnosti ZSE Energia, ktorá predáva elektrinu najmä na západe krajiny. Ceny energií posudzuje a schvaľuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Veľké domácnosti, ktoré ročne spotrebujú 9000 kilowatthodín elektrickej energie a používajú ju napríklad aj na kúrenie, by mali podľa spoločnosti oproti tomuto roku zaplatiť o 37 percent menej, čo je 338 eur (10 183 Sk). Naopak malí odberatelia so spotrebou 2000 kilowatthodín zaplatia ročne viac.

Týmto domácnostiam, čo sú vo väčšine trojizbové byty, stúpne cena za dodávku elektrickej energie v priemere o 1,9 %. Domácnosti v trojizbových bytoch na západnom Slovensku tak zaplatia ročne približne o 2,5 eura viac. „Tento rok nám regulačný úrad nepovolil zohľadniť v cene za elektrinu všetky náklady na obsluhu, ako napríklad prevádzku zákazníckej linky,“ vysvetlil mierny nárast ceny za dodávku elektriny v tomto segmente riaditeľ obchodu ZSE Energia Miroslav Recký.

Konečné ceny však zatiaľ nie sú podľa ZSE Energia definitívne schválené. Potvrdené nie sú zmeny cien za distribúciu a prenos, ktoré tvoria zhruba tretinu z celkovej tarify. Musí ich ešte odobriť energetický regulačný úrad, do očakávanej ceny pre odberateľov ich však už spoločnosť započítala. Samotná cena za elektrickú energiu, ktorá tvorí viac ako polovicu z celkovej ceny pre odberateľov, v budúcom roku klesne o viac ako päť percent.

Pri platbách za elektrinu by mali podľa zástupcov spoločnosti usporiť aj podnikatelia. Tí by mali zaplatiť v priemere o 24 percent menej ako v tomto roku.

ZSE patrí k najväčším energetickým podnikom na Slovensku. Spoločnosť má dcérske firmy ZSE Distribúcia, ktorá zabezpečuje prevádzku distribučnej sústavy a ZSE Energia. Tá má na starosti obchod a predaj elektrickej energie. Menšinovým akcionárom ZSE je nemecký koncern E.ON, väčšinu akcií drží štát.

Okrem elektriny by domácnosti mali v roku 2010 ušetriť aj pri platbách za plyn. Priemerné ceny za dodávku tejto komodity podľa rozhodnutia ÚRSO klesnú o 5,13 percenta. Znížiť by sa mali tiež priemerné ceny tepla, ktoré výrobcovia produkujú z plynu. Naopak cena za výrobu, dodávku a distribúciu pitnej vody zostane na rovnakej úrovni ako v tomto roku.

debata chyba