Voda pre domácnosti zdražela až o 11 percent

Až o jedenásť percent vyššie účty za vodu dostanú ľudia v januári 2010 v porovnaní so začiatkom tohto roka.

15.12.2009 10:05
Voda, vodovod Foto:
Ilustračné foto
debata

Regulačný úrad síce informoval, že ceny vody sa od januára nezmenia a stočné sa zdvihne v priemere asi o štyri percentá. Zabudol však podotknúť, že ide o zmenu oproti poslednej úprave cien v priebehu roka a viaceré vodárenské firmy zdražovali bez väčšieho záujmu médií, verejnosti či politikov práve cez rok. Ľudia si však zvyčajne porovnávajú novoročné cenníky oproti tým spred roka.

V prípade Liptovskej vodárenskej takto zákazníci spozorujú až 11-percentné zvýšenie ceny za pitnú vodu. Podtatranská vodárenská prevádzková spoločnosť bude mať v januári 2010 v porovnaní s januárom 2009 vodu drahšiu o 2,5 percenta a stočné až o desať percent. V Bratislave a okolí bude voda drahšia o šesť percent a stočné o päť percent. O osem percent si za vodu priplatia ľudia na východe Slovenska a o štyri percentá domácnosti na strednom Slovensku. Miernejší nárast cien môžu očakávať ľudia v regiónoch, kde sa ceny naposledy menili na začiatku roka – sem patrí oblasť okolo Trnavy, Trenčína a Žiliny.

Regulačný úrad napriek výrazným zmenám cien tvrdí, že rodiny to nezaťaží. „Určite nepôjde o väčší dopad,“ domnieva sa šéf úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru). Napríklad domácnosť v Poprade so štyrmi deťmi a bežnou dennou spotrebou vody asi sto litrov na jedného člena rodiny zaplatila v januári tohto roka za vodu 25 eur (750 korún). V januári 2010 domácnosti pri rovnakej spotrebe mesačný účet stúpne asi o 1,5 eura (45 korún). Vodné a stočné v Poprade a okolí bude od januára na úrovni 2,18 eura (66 korún) za tisíc litrov.

Dodávateľa vody pod Tatrami, ktorý patrí do francúzskej skupiny Veolia, kontroluje obecná Podtatranská vodárenská spoločnosť. Jej šéf Vladimír Pastorek zdôvodňuje rast cien vody tým, že ľudia míňajú čoraz menej vody a dodávateľovi potom rastú náklady na jeden kubík.

„Údržbu pritom musíme vykonávať bez ohľadu na výšku odberu,“ dodáva. Bez nárastu cien stočného by zase vodári nemali dosť vlastných peňazí a nemohli by sa uchádzať o fondy z Bruselu a rekonštruovať kanalizačné potrubia a čistiarne. „Musíme doložiť vlastné zdroje pri eurofondoch na projekty v Starej Ľubovni, Spišskej Novej Vsi, Kežmarku a Levoči,“ dodáva Pastorek.

debata chyba