Viacerým domácnostiam od januára klesnú ceny energií

Viacerým slovenským domácnostiam od januára klesnú ceny energií. Znížiť by sa mali priemerné ceny zemného plynu a tepla, niektoré rodiny zaplatia menej aj za elektrinu.

27.12.2009 11:07
Elektrina Foto:
Ilustračné foto
debata

V porovnaní so súčasnými cenami by sa domácnostiam nemali meniť ceny za dodávku vody, takzvané vodné. Úpravu cenníkov energetických podnikov schválil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Z regulovaných cien energií sa ceny plynu zmenia po prvý raz po troch rokoch. Plyn pre domácnosti od januára zlacnie v priemere o 5,13 percenta. Naposledy sa jeho cena menila začiatkom roka 2007, keď klesla približne o štyri percentá.

Najviac na plyne ušetria domácnosti, ktoré ho používajú na varenie, ohrev vody aj vykurovanie. Ročne by mali usporiť približne 87 eur (2620,96 Sk). Rodinám, ktoré na plyne iba varia, by mali oproti súčasným účtom zostať asi dve eurá (zhruba 60 korún). Regulačný úrad schvaľuje ceny plynu pre domácnosti s ročnou spotrebou do 6500 metrov kubických, podnikové tarify regulácii nepodliehajú.

O niečo menej než tento rok by domácnosti mala v priemere vyjsť od januára elektrina. Nezlacnie však pre všetkých odberateľov. Napríklad menší klienti ZSE Energia, ktorá predáva elektrinu najmä na západe krajiny, si priplatia o necelé dve percentá. Naopak, veľkým domácnostiam s vyššou ročnou spotrebou, ktoré elektrinu používajú napríklad aj na kúrenie, by spoločnosť mala účtovať o 37 percent nižšiu cenu. Celkovo by elektrina mala zlacnieť priemerne zhruba o tri percentá.

Domácnosti by mali od januára platiť menej aj za teplo, ktoré sa vyrába zo zemného plynu. V priemere má zlacnieť zhruba o štyri percentá. Na energii na vykurovanie a prípravu teplej vody v štandardnom byte by tak mohla domácnosť ušetriť okolo 24 eur (723,02 Sk). Cena tepla sa má v najbližších rokoch odvíjať len od zmeny cien paliva, ktoré sa používa pri jeho výrobe.

Cena za výrobu, dodávku a distribúciu pitnej vody zostane na rovnakej úrovni ako v tomto roku. V priemere tak domácnosti budú platiť 0,904 eura (27,23 Sk) za meter kubický.

debata chyba