Európania majú bývanie drahšie a menej dostupné

Bývanie v štátoch Európskej únie je drahšie ako pred niekoľkými rokmi, je menej dostupné a Európania sa stále viac zadlžujú prostredníctvom hypoték. Vyplýva to z najnovšej správy Európskej komisie o sociálnej situácii.

03.02.2010 11:18
Hypotéka, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Z najnovšej správy Európskej komisie o sociálnej situácii vyplýva, že obyvatelia EÚ v súčasnosti minú viac zo svojho príjmu na bývanie než pred desiatimi rokmi (takmer o 4 percentuálne body viac), pričom v celej únii prudko vzrástla hypotekárna zadlženosť.

Na bývanie minú Európania v priemere jednu pätinu svojho disponibilného príjmu. Nájmy a splátky úverov sa na celkových nákladoch na bývanie podieľajú v únii 30 percentami, zatiaľ čo zvyšných 70 percent sa vynakladá na opravy, údržbu a vykurovanie.

Väčšina obyvateľov zo stredo- a východoeurópskych členských štátov EÚ sú vlastníkmi svojho obydlia a ich náklady na opravy, údržbu a vykurovanie predstavujú z celkových nákladov na bývanie približne 90 percent.

Mnoho Európanov považuje svoje bývanie za podštandardné a čoraz viac ľudí s nízkymi príjmami čelí problémom spojeným s bývaním.

Bývanie je zároveň menej dostupné. Dvaja z troch Európanov sa domnievajú, že dostupnosť bývania v ich vlastnej krajine je zlá, štvrtina si dokonca myslí, že veľmi zlá. Medzi spokojnejších patria Švédi (64 percent sa domnieva, že situácia je skôr dobrá až veľmi dobrá), Dáni (60 percent, občania Litvy a Nemecka (po 57 percent), Estónska (56 percent) a Holandska (51 percent). Vyrovnané je to v Rakúsku (49 percent tvrdí, že situácia je dobrá, 48 percent ju hodnotí ako zlú). Slováci situáciu hodnotia ako zlú (79 percent).

Aká je dostupnosť bývania vo vašej krajine v krajinách V4?
  dobrá zlá bez názoru
Slovensko 19 79 2
Česko 42 57 1
Poľsko 13 80 7
Maďarsko 12 86 2

Zdroj: Eurostat

Podľa Európanov sa situácia s dostupnosťou bývania v priebehu ostatných piatich rokov zhoršila. Myslí si to 62 percent ľudí, zlepšenie vidí iba 26 percent respondentov.

debata chyba