Ceny vody sa zvyšujú až o desať percent

Domácnosti si s príchodom jari nečakane priplatia za pitnú vodu. Vodárenské spoločnosti vo viacerých regiónoch zdvíhajú ceny o päť až desať percent. Schválil im to regulačný úrad na čele s nominantom Smeru Jozefom Holjenčíkom.

12.03.2010 06:40
Voda, vodovod Foto:
Ilustračné foto
debata (125)

V Bratislave a okolí tak voda dražie o 8,4 percenta, na Orave o desať percent, na Považí o päť percent a v Žiline a okolí o sedem percent. O vyššie ceny už požiadala aj Východoslovenská vodárenská spoločnosť, ktorá však mieru možného zdraženia tají.

Ceny vodného a stočného - vývoj Foto: PRAVDA
Ceny vody - vývoj. Graf Ceny vodného a stočného - vývoj

Domácnostiam pritom vodárne len pred pár týždňami zvyšovali zálohové platby z dôvodu januárového nárastu stočného o štyri percentá. Teraz sa ľuďom zdvihnú platby opäť, a to za dodávku vody.

Aktuálne zmeny cien vody (eur za meter kubický s DPH)
vodárenská firma pôvodná cena nová cena nárast
Bratislavská 0,98 1,07 +8,4 %
Oravská 0,91 1 +10 %
Považská 0,95 1 +5 %
Severoslovenská * 0,89 0,95 +7 %
Východoslovenská ** 1,37 ? ?  
* zvyšuje sa aj cena stočného o 5 % na 1,077 eur/m3      

** spoločnosť navrhla zdražovanie, ktoré regulačný úrad ešte neposúdil
Poznámka: Ide o nárast cien z posledných dní
oproti cenám platným od 1. januára 2010 .[bc4 tar fs10]{valign:top} ||||

Zdroj: ÚRSO

Mesačne si 4–členná rodina za vodu po novom priplatí navyše o viac ako jedno euro. Šéf regulačného úradu však tvrdí, že to nemusí byť pravidlom. „Platby závisia aj toho, koľko vody rodina míňa, ako často sa umýva a podobne,“ tvrdí Holjenčík.

Úrad zdražovanie zdôvodňuje tým, že viaceré vodárne nemali vlani na jeseň pri návrhoch cien od januára 2010 kompletné podklady. Až na začiatku tohto roka vraj zistili, že ľudia vlani minuli podstatne menej vody, ako sa čakalo.

Vodárne si tak prepočítali, že tržby za menej vody by im nepokryli náklady, a tak požiadali o zdražovanie. Ceny podľa Holjenčíka zaťažila aj skutočnosť, že vodárňam pribudli náklady na údržbu.

„Treba si uvedomiť, že najviac porúch býva na jeseň alebo v zime,“ dodáva šéf úradu. Bratislavská vodárenská však tvrdí, že o zdražovanie žiadala už pred rokom. Severoslovenským vodárňam a kanalizáciám umožnil úrad aktuálne nielen nárast cien za dodávku pitnej vody, ale aj za odvedenie znečistenej vody (stočné). Rodina v Žiline tak doteraz platila za vodné aj stočné spolu 1,92 eura za kubík a po novom to bude platiť takmer 2,03 eura.

Domácnosť v Žiline so štyrmi deťmi a bežnou dennou spotrebou vody asi sto litrov na jedného člena rodiny tak zaplatila v januári tohto roka za vodu 23 eur. A za marec by jej mohol pri rovnakej spotrebe mesačný účet stúpnuť asi o 1,3 eura.

Zdražovanie prišlo len dva týždne po tom, čo minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer) tvrdil, že ceny vody sa nemenia. O zotrvaní cien vody od januára aktívne informoval predtým aj regulačný úrad.

Terajšie zdražovanie vody však už úrad iniciatívne na verejnosti neprezentoval. Podobne úrad postupoval aj vlani, keď v priebehu roka bez väčšieho záujmu médií zvýšil ceny vody v závislosti od regiónu až o jedenásť percent. Najvyššie vlaňajšie zdražovanie vody pocítili ľudia v Liptove.

125 debata chyba