Na jeseň hrozí drahší plyn

Plynári sa chystajú požiadať o mimoriadne jesenné zdraženie plynu pre domácnosti. Zmenu chce Slovenský plynárenský priemysel žiadať od regulačného úradu na jeseň od októbra. Zdražovanie by podľa informácií Pravdy malo dosiahnuť okolo desať percent.

22.07.2010 06:30
Horiaci plyn Foto:
Horiaci plyn
debata (122)

SPP to zdôvodňuje tým, že na predaji plynu pre domácnosti v prvom polroku prerobil desiatky miliónov eur. Spôsobilo to slabé euro, ktoré zdražilo nákupy plynu z Ruska. Záverečné slovo pri zdražovaní bude mať regulačný úrad.

V prípade, že by sa plynárom podarilo presadiť asi 10–percentné zdraženie, domácnosť v rodinnom dome, ktorý kúri plynom, by si mesačne za plyn priplatila asi 12 eur. Zároveň by šlo o prvé zdraženie plynu od novembra 2006, keďže minulá vláda Roberta Fica nárast cien energií ako taký odmietala.

Zmeny cien plynu pre rodiny (%) Foto: Pravda
Zmeny cien plynu Zmeny cien plynu pre rodiny (%)

O zámere plynárov už regulačný úrad na čele s nominantom Smeru Jozefom Holjenčíkom vie. Informovaný je aj nový minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). „Vláda či minister by nemali byť tí, ktorí určujú ceny plynu, máme predsa nezávislý regulačný úrad. Je v našom záujme udržať ceny energií tak, aby ich občania zvládli,“ reagoval v stredu Miškov na možné zdraženie plynu.

Šéf regulačného úradu Holjenčík zatiaľ „nepredpokladá, že by sa tento rok museli meniť ceny plynu pre domácnosti“.

SPP súčasne upozorňuje, že nákupná cena plynu bola v prvom polroku vyššia, ako sa čakalo. „Pokiaľ by sa situácia vyvíjala tak ako doteraz, na konci tohto roka by strata v segmente domácností dosiahla desiatky miliónov eur,“ hovorí Ľubomír Tuchscher z komunikačného oddelenia SPP.

Pripustil, že podnik zváži návrh na zdraženie plynu. „Budeme rokovať s kompetentnými úradmi aj s regulátorom, ktorý v konečnom dôsledku rozhodne,“ dodal. Ceny by sa však mohli meniť najskôr od októbra. SPP totiž potrebuje mesiac na to, aby zvolal nemeckých, francúzskych akcionárov a zástupcov štátu, ktorí návrh musia schváliť na valnom zhromaždení. Následne bude mať regulačný úrad ďalší mesiac na to, aby cenovú žiadosť posúdil.

Okolité krajiny už k zdražovaniu pristúpili. V Česku od začiatku roka plyn postupne zdražel už asi o osem percent a podobne aj v Poľsku. Obe krajiny doplatili na oslabovanie svojich mien voči doláru. Rusi si pritom plyn účtujú v dolároch. V čase, keď Česi a Poliaci zdražovali, išli pritom na Slovensku vo volebnom roku od januára ceny plynu dole o päť percent.

Regulačný úrad pri stanovení cien plynu pre rodiny na tento rok počítal so silnejším eurom – 1,45 dolára za euro. V skutočnosti je však kurz zatiaľ na úrovni 1,32 dolára. Holjenčík tvrdí, že zdražovanie nebude nutné. Spolieha sa na to, že euro sa posilní nad úroveň 1,35 dolára. Nezávislí analytici to však nepovažujú za pravdepodobné.

Holjenčík súčasne naznačuje, že ak plynári nakupujú za vyššie ceny plyn z Ruska, majú viac šetriť. „Pri regulácii cien plynu pre domácnosti neplatí, že ak sa spoločnosti zvýšia náklady, tak sa to musí prejaviť na výstupných cenách,“ tvrdí.

Podobne sa situácia vyvíjala aj v roku 2008. Plyn z Ruska vtedy zdražel pre drahú ropu. Plynári preto v lete 2008 od úradu žiadali jesenné zvýšenie cien plynu o 16 percent. Regulačný úrad to neumožnil, tvrdil že ceny ropy klesnú. SPP neskôr upozornil, že pri predaji plynu pre rodiny bol za rok 2008 stratový v sume 50 milió nov eur. Holjenčík prepočty plynárov spochybňuje. „Vychádzajú zo zlého podielu nákladov na dodávky plynu pre domácnosti na celkových nákladoch, ktorý bol stanovený ešte v roku 2005. Pri stanovení novej regulačnej metódy v roku 2012 tento podiel prehodnotíme,“ tvrdí Holjenčík.

Mierny nárast cien plynu však regulačný úrad pripúšťa od januára 2011. „Dôvodom je aj vývoj kurzu dolára voči euru, ktorý bude zrejme nižší ako v minulosti. Z toho dôvodu bude SPP v roku 2011 zrejme kupovať plyn z Ruska drahšie ako v roku 2010,“ vysvetľuje Holjenčík. Do cien budú musieť plynári zahrnúť tiež náklady na zmeny, ktoré si vyžaduje tretí liberalizačný balíček zo strany Bruselu. Európska únia chce pre väčšiu súťaž na trhu rozbiť veľkých hráčov. Od SPP preto napríklad vyžaduje, aby mali časti podniku (obchod, distribúcia a preprava) samostatné informačné systémy, čo bude stáť niekoľko miliónov eur. „Zaplatia to spotrebitelia plynu. Balíček by však na druhej strane mal sprehľadniť finančné toky v SPP,“ dodáva.

122 debata chyba