Regulačný úrad nevidí dôvod na zvýšenie cien plynu

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nevidí v tomto roku dôvod na zmenu v cenách zemného plynu pre domácnosti.

19.08.2010 10:46
Plyn, kúrenie, euro Foto:
Ilustračné foto
debata

„Nie je na to ešte dôvod. Vývoj priemerného kurzu medzi eurom a dolárom sa pomerne dobre stabilizoval. V tomto roku určite nepredpokladáme zmenu cien,“ povedal šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík. Slovenský plynárenský priemysel podľa neho podal na ÚRSO v poslednom období dva návrhy na zvýšenie cien plynu pre domácnosti, avšak bez nevyhnutného odobrenia návrhov valným zhromaždením. Holjenčík odmieta tvrdenia SPP, že pri nezmenených cenách plynu pre domácnosti bude spoločnosť vytvárať enormné straty. „Úrad vníma deklarované straty len ako znížené výnosy,“ zdôraznil.

Návrhom na zvýšenie cien plynu sa zaoberalo valné zhromaždenie Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) v úvode tohto mesiaca. Akcionári spoločnosti nakoniec neschválili návrh na zvýšenie cien plynu pre domácnosti od októbra tohto roka. Podľa informácií agentúry SITA návrh na zvýšenie cien na valnom zhromaždení nepodporili zástupcovia štátu. Tento návrh zohľadňoval podľa SPP to, akým spôsobom sa vyvíjajú náklady na nákup plynu z Ruska. „Euro bolo výrazne slabšie, ako boli nastavené ceny na tento rok. Ak by sa ceny zemného plynu pre domácnosti nemenili a ceny médií by sa vyvíjali tak, ako doteraz, vznikli by spoločnosti v tomto segmente straty rádovo v desiatkach miliónov eur,“ informoval špecialista externej komunikácie SPP Ľubomír Tuchscher. Predstavitelia SPP oboznámili ministra hospodárstva a výstavby Juraja Miškova so zámerom predložiť Úradu pre reguláciu sieťových odvetví návrh na zvýšenie ceny plynu od októbra 2010 v piatok 23. júla.

Na tvrdenia plynárov neskôr zareagoval aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, ktorý tvrdenia o obrovských stratách SPP odmietol. „Vyslovene odmietame tvrdenia o obrovských stratách plynárov v segmente domácností a podčiarkujeme zneužívanie faktora poklesu kurzu eura, pretože cena plynu sa nestanovuje na základe aktuálneho krátkodobého kurzu, ale na základe celoročného priemerného kurzu,“ uviedol hovorca regulačného úradu Miroslav Lupták.

Štát je 51-percentným akcionárom SPP. Nemecká spoločnosť E.ON Ruhrgas a francúzsky Gaz de France držia vo firme spoločne 49-percentný podiel.

debata chyba