Špekulanti so solárnou elektrinou v Česku majú nový trik. Zelené bonusy

Českí politici a úradníci sa snažia obmedziť veľkorysú podporu solárnych elektrární, ale majú ďalší problém. Špekulanti si našli cestu, ako sa k peniazom aj tak dostať.

01.09.2010 08:01
slnko Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Podľa denníku E15 sa ukazuje, že zarobiť na výhodne nastavených podmienkach môžu nielen tí, ktorí svoje zdroje stihnú pripojiť ešte v tomto roku a majú potom garantované výhodné podmienky na dlhé obdobie. Aj tí, ktorí sa pripojiť nestihnú, môžu sa dostať k dotovaným cenám cez zelené bonusy.

Získať garantované ceny znamená pripojiť sa do konca roka, ale v prípade zelených bonusov stačí elektrinu začať vyrábať. Veľa špekulantov sa chce vydať touto cestou.

„Predpisy hovoria o podmienke účelného využitia vyrábanej energie. V praxi to môže znamenať, že sa vyrábanou elektrinou budú dobíjať batérie či generátory, klimatizácie v kanceláriách, niektorí investori uvažujú dokonca o tom, že by vyrobenú elektrinu púšťali do zeme,“ povedal E15 jeden z poradcov v oblasti fotovoltaiky. Zelený bonus potom zinkasuje výrobca elektriny od distribútora ako kompenzáciu za náklady na výrobu energie, predávať ju nemusí, uviedol denník.

Zelený bonus je pritom porovnateľný, v tomto roku je to 11,18 koruny za kilowatthodinu, výkupná cena je 12,15 Kč. Obidve podpory zaplatí konečný spotrebiteľ v účtoch za elektrinu. Trik je v tom, že investor sa raz za rok môže rozhodnúť, či využije zelené bonusy alebo výkupné ceny. Tí, ktorí zatiaľ využijú zelené bonusy, môžu potom pripojiť projekt do siete a prejsť na ceny, ktoré im zostanú podľa súčasných pravidiel 15 rokov.

Zmeny podpory solárnych zdrojov sa dostanú aj na rokovanie ekonomických ministrov českej vlády. Kvôli boomu solárnych elektrární a vysokej garantovanej výkupnej cene sa v budúcom roku očakáva zdraženie elektriny pre konečného spotrebiteľa v Česku o viac ako pätinu.

debata chyba