Elektrinu zdraží zelená energia. Distribútori netušia, o koľko

Budúcoročné ceny elektrickej energie negatívne ovplyvní povinný výkup tzv. zelenej energie. Zhodli sa na tom distribučné spoločnosti ZSE Distribúcia a SSE-D. Stopercentné dcérske spoločnosti Západoslovenskej energetiky (ZSE), respektíve Stredoslovenskej energetiky (SSE) už podali nové cenové návrhy na schválenie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR.

01.10.2010 15:16
žiarovka, svetlo, energia Foto:
Ilustračné foto
debata

Stredoslovenská energetika očakáva v budúcom roku výrazný celkový nárast povinného výkupu elektriny z obnoviteľných zdrojov a z kombinovanej výroby a práve to by mohlo viesť k zvýšeniu systémových nákladov a následne aj koncových cien. „Momentálne však nie sme schopní odhadnúť výšku takéhoto nárastu,“ uviedla pre agentúru vedúca komunikácie Stredoslovenskej energetiky Anna Žatková. Podľa nej však spoločnosť neočakáva, že by sa samotné distribučné tarify mali výrazne meniť.

Na území západného Slovenska by objem vyprodukovanej elektriny prihlásený výrobcami, ktorý je ZSE Distribúcia povinná vykúpiť, mohol znamenať približne 5 až 7-percentný nárast ceny za distribúciu elektriny. Ako uviedol hovorca Západoslovenskej energetiky Ján Orlovský, oproti roku 2010 vstupuje do ceny distribučného poplatku v zvýšenej miere povinný výkup výrazne drahšej, tzv. zelenej elektriny. „Zmeny a navýšenie odrážajú iba povinnosti, ktoré distribučnej spoločnosti vyplývajú z legislatívy prijatej za ostatné roky,“ zdôraznil Orlovský.

Ako skonštatoval, signály o zvyšovaní cien spôsobené vstupom drahšej zelenej energie na trh sa šírili zo západnej Európy už v minulom roku. „V tomto roku je počuť silné ohlasy aj z Českej republiky, kde inštalovaný výkon výroby z obnoviteľných zdrojov násobne prevyšuje súčasný výkon na Slovensku. Odhadovaný nárast cien pre českého koncového odberateľa na rok 2011 je dokonca v rozpätí od 15 do 20 %,“ uviedol hovorca ZSE

Spoločnosť Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD), ktorá je stopercentnou dcérskou spoločnosťou Východoslovenskej energetiky, a.s., zatiaľ tají budúcoročné ceny za distribúciu elektrickej energie. Ako uviedla hovorkyňa Východoslovenskej energetiky Andrea Danihelová, distribučná spoločnosť už predložila regulačnému úradu cenový návrh. „Ceny za distribúciu vrátane prenosu a straty pri distribúcii budú známe až po schválení cenového návrhu zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, preto sa v tomto momente k tejto téme nebudeme vyjadrovať,“ konštatovala Danihelová.

Koncové ceny elektrickej energie sa skladajú z viacerých zložiek. Najväčší, 46-percentný podiel z celkovej ceny elektriny tvorí cena samotnej komodity, 32-percentný podiel z ceny tvoria sieťové poplatky na prenos a distribúciu elektriny. Do koncovej ceny elektrickej energie ešte vstupujú poplatky za straty pri distribúcii, systémové služby a tarifa za prevádzkovanie systému.

debata chyba