Elektrina prudko zdražie

Balíček ozdravných opatrení, ktorý prijala vláda, by sa na budúci rok mal najviac prejaviť na účte za elektrinu.

02.10.2010 08:06
Elektrina, faktúry Foto:
Ilustračné foto
debata

Dosahy všetkých zmien v daniach a poplatkoch by podľa rezortu financií mali zvýšiť mesačné výdavky 4-člennej domácnosti s dvoma deťmi z doterajších 1¤018 eur asi o 12,2 eura. Z toho najviac má stúpnuť faktúra za elektrinu, o 2,9 eura, na 46 eur mesačne.

Ministerstvo financií predpokladá, že balíček zdraží elektrinu spolu o 6,7 až 8,4 percenta. Okrem toho sa očakáva, že elektrina zdražie aj z iných trhových dôvodov o ďalších asi päť percent. Spolu by sa tak ceny elektriny mohli zvýšiť až o vyše 13 percent, čo by bolo najväčšie zdraženie elektriny za posledných osem rokov. Balíček podľa rezortu financií zvýši ceny elektriny po úprave DPH z 19 na 20 percent a zavedení nového poplatku na likvidáciu jadrových elektrární v sume 0,3 centa za kilowatthodinu. ,,V prípade realistického scenára je predpokladaný rast cien elektriny 6,7 percenta," informoval včera o dosahoch vládneho balíčka Inštitút finančnej politiky pri rezorte ministra Ivana Mikloša (SDKÚ).

Podľa informácií Pravdy môžu však byť dosahy balíčka na 4-člennú rodinu ešte tvrdšie. V prípade, že rodina jazdí viac autom a je v nej aj väčší pivár či tuhší fajčiar, celkové výdavky môžu stúpnuť o 20 eur mesačne. Okrem toho, ak má rodina tretí dôchodkový pilier, príde o daňovú úľavu asi šesť eur mesačne, čo sa však prejaví až v roku 2012.

Ministerstvo financií si v dosahoch stojí za výpočtami o zdražovaní elektriny, aj keď dodávatelia hovoria o miernejšom zdražovaní. A to z dôvodu balíčka asi o tri percentá. ZSE-distribúcia však z iných dôvodov zároveň tento týždeň požiadala regulačný úrad o zdraženie distribučného poplatku o päť až sedem percent. Dôvodom je okrem iného štedrá podpora štátu pre zelenú elektrinu, ktorá sa začala výrazne rozmáhať najmä v podobe stavania slnečných elektrární. Tie sú síce ekologické, ale predávajú elektrinu podstatne drahšie ako tradičné elektrárne.

Okrem elektriny sa už od novembra ráta so zdražením plynu možno až o sedem percent. Od januára sa majú mierne zvýšiť aj ceny vody pre potrebné investície do obnovy vodovodov a kanalizácií.

Samotný vládny balíček, ktorým sa má zastaviť zadlžovanie krajiny, podľa rezortu financií postihne viac ľudí s vyššími príjmami. ,,Ministerstvo ani vláda nikdy netvrdili, že záchranný balíček bude úplne bez dosahov na obyvateľstvo. No zdôrazňujú, že vláda má snahu postupovať tak, aby sa ozdravovanie verejných financií čo najmenej dotklo citlivých sociálnych skupín," konštatoval pre agentúru TASR v súvislosti s analýzou dosahov pripravovaných zmien hovorca ministra financií Martin Jaroš.

Analýza podľa ministerstva ukázala, že vplyv úsporných opatrení na obyvateľov je oveľa nižší, ako tvrdenia odborov o tom, že štvorčlenná domácnosť príde mesačne o vyše 33 eur.

Balíček sa podľa dosahovej štúdie najviac dotkne domácností s nadpriemerným príjmom. Tým sa disponibilný príjem zníži o 17,5 eura mesačne. Štvorčlennej rodine s dvoma nezaopatrenými deťmi, kde obaja rodičia pracujú, by sa príjem mal mesačne znížiť o 12,2 eura. Dôchodcovia žijúci v spoločnej domácnosti by mali pre balíček mesačne prísť o 7,4 eura. A pokles príjmu pre dôchodcu, ktorí žije sám, by mal podľa rezortu financií predstavovať 4,3 eura mesačne.

V budúcom roku pritom ministerstvo predpokladá aj nárast platov na úrovni 3,7 %, pri podobnej úrovni inflácie. ,,Inými slovami, cenové nárasty aj mimo záchranného balíčka, ako sú napríklad energie a potraviny, by mali byť pokryté nárastom platov," zdôrazňujú analytici ministerstva financií.

debata chyba