Ľudia za vodu zaplatia viac

Domácnostiam a firmám sa od nového roka zvyšujú ceny vody oproti tohtoročnému januáru priemerne asi o päť percent. Najviac si za vodu priplatia ľudia na východe Slovenska, a to medziročne vyše desať percent. Výnimkou v zdražovaní je len región Liptova, kde sa cena pohne iba mierne, a to z dôvodu zvýšenia dane z pridanej hodnoty.

17.12.2010 07:01
Voda, umývanie rúk Foto:
Ilustračné foto
debata

Po úprave cien zostane východ Slovenska regiónom s najdrahšou vodou, naopak, najmenej za dodávku pitnej vody spolu s kanalizáciou zaplatia ľudia z Komárna. Desaťpercentné zdražovanie na východe vyženie cenu vodného a stočného na 2,49 eura za tisíc litrov. Rodina s mesačnou spotrebou dvanásť kubíkov, ktorej vodári odvádzajú aj splašky, platila ešte v januári 2010 vodárňam asi 30 eur a po Novom roku bude jej faktúra ešte o 2,8 eura vyššia.

„Východoslovenská vodárenská spoločnosť pristúpila k zvýšeniu cien vodného a stočného z dôvodu, že platná cena nepokrýva náklady, ktoré spoločnosť má na výrobu, distribúciu pitnej vody, odvedenie a čistenie odpadových vôd,“ tvrdí Adriana Marušinová z eseročky Penelopa, ktorá komunikuje za vodárne.

Rozdiely v cenách vody za obdobie jedného roka nevznikli jednorazovým zdražením, ale niekedy až troma zmenami cien. Väčšina vodární upravovala ceny okrem úvodu roka v jeho priebehu a teraz ide od januára ceny meniť opäť.

Regulačný úrad mimoriadne zdražovanie vody v priebehu roka zdôvodňoval tým, že viaceré vodárne nemali vlani na jeseň pri návrhoch cien od januára 2010 kompletné podklady. Až na začiatku tohto roka vraj zistili, že ľudia vlani minuli podstatne menej vody, ako sa čakalo. Vodárne si tak prepočítali, že tržby za menšie množstvo dodanej vody by im nepokryli náklady, a tak požiadali o zdražovanie.

Najčastejším dôvodom na opätovné zdražovanie je podľa predstaviteľov vodárenských spoločností budovanie nových kanalizačných prípojok či veľké náklady na opravu havárií na starých potrubiach. Jednu z najdrahších opráv museli zaplatiť vodári z Bratislavy. „Na Račianskej ulici sme museli opraviť nielen prasknuté potrubie, ale aj vozovku,“ hovorí Zenon Mikle z Bratislavskej vodárenskej spoločnosti. Dodáva, že vodárne ročne minú na opravy a rozvoj asi desať miliónov eur.

Druhé najvyššie zdražovanie v rozsahu vyše 9 percent sa za obdobie jedného roka týka ľudí na severe Slovenska. Hlavným dôvodom na zvyšovanie faktúr je podľa predstaviteľov Severoslovenskej vodárenskej spoločnosti ukončenie stavby vodovodu a kanalizácie na horných Kysuciach. „Napriek zvýšeniu tieto ceny nepokryjú naše náklady a spoločnosť plánuje v roku 2011 záporný hospodársky výsledok, teda stratu,“ hovorí Jozef Vrábel zo severoslovenských vodární. Priemerná rodina so spotrebou vody dvanásť kubíkov na mesiac, ktorá je pripojená na kanalizáciu, si tak na severe Slovenska po novoročnom zdražení priplatí asi 2,2 eura.

Najnižšiu cenu za vodu si budú aj v januári 2011 účtovať komárňanské vodárne. Priemerná rodina v Komárne bude v porovnaní s tou na severe platiť mesačne o takmer tri eurá menej. Napriek tomu sa však ich zákazníkom budú zvyšovať ceny priemerne o 3,3 percenta, čo je podľa dodávateľa primálo. „K zvýšeniu stočného dochádza z dôvodu už medializovaného sklzu pri plnení si povinností vyplývajúcich z podpísaných dohôd s EÚ a z dôvodu podielového financovania dvoch projektov z fondov EÚ, ktorých dokončenie sa predpokladá v 1. štvrťroku 2011,“ tvrdí Tibor Lukách z komárňanských vodární.

Slovensko v minulosti podpísalo záväzok Bruselu, že v roku 2015 sa podiel ľudí zásobovaných vodou z vodovodov zvýši z 85 na 90 percent a kanalizáciu s čistením odpadových vôd budú mať všetky obce nad dvetisíc obyvateľov.

debata chyba