Miškov podporil plynárov, ktorí žiadajú rast ceny

Boj medzi ministerstvom hospodárstva a Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) pokračuje.

25.01.2011 12:42 , aktualizované: 15:34
SPP
Slovenský plynárenský priemysel
debata

Po tom, čo regulačný úrad obvinil vedenie ministerstva hospodárstva zo snahy politicky ovládnuť úrad predložením regulačnej novely, tentoraz vedenie úradu nechápe postoj rezortu v prípade stanovených tohtoročných cien plynu pre domácnosti. Ministerstvo totiž ako vykonávateľ akcionárskych práv 51-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu, a.s.(SPP) podporilo na valnom zhromaždení snahu plynárov odvolať sa proti rozhodnutiu regulačného úradu, ktorý stanovil na tento rok zvýšenie cien plynu pre domácnosti len o 4,48 %. „Na jednej strane teda zástupcovia ministerstva nesúhlasili so zvýšením cien o 13,4 % a 14 % a na druhej strane podporením odvolania nesúhlasia s oveľa nižším zvýšením ceny,“ uviedol podpredseda Rady pre reguláciu Radoslav Naništa.

Ministerstvo hospodárstva priznalo, že podporilo odvolanie plynárov. „Podporili sme odvolanie SPP len z toho dôvodu, aby sa procesne nezmarili všetky možnosti následných odvolaní a konaní týkajúcich sa stanovenia cien. Umožnili sme len využiť opravný prostriedok. Ak ÚRSO stojí za svojím názorom ako nezávislý regulačný orgán, ktorým by malo byť, tak môže svoje rozhodnutie podporiť alebo znova preskúmať,“ reagoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren. „Páni z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví a z regulačnej rady, ako politickí nominanti strany SMER, by mali v prvom rade vysvetliť prečo občanom zvýšili cenu plynu, keď iné spoločnosti na Slovensku ponúkajú domácnostiam plyn o 10 % lacnejšie,“ dodal minister hospodárstva Juraj Miškov.

Rada pre reguláciu, ktorá pôsobí na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví a je druhostupňový odvolací orgán štátnej regulácie, nechápe postup rezortu hospodárstva. „Postup ministerstva hospodárstva vyvoláva oprávnené pochybnosti o kompetentnosti jeho riadenia štátnych akcionárov v SPP alebo, čo je ešte horšie, o skutočnej motivácii konania jeho predstaviteľov, keďže podpora odvolania by mohla znamenať ďalší ťažký finančný úder pre odberateľov plynu v domácnostiach,“ konštatoval Naništa. „Vyjadrenie regulačnej rady jednoznačne ukazuje, že je to spolitizovaný orgán, ktorý robí politiku na miesto toho, aby sa venoval cenovej regulácii,“ uzavrel Chren.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) plánoval v tomto roku zvýšiť ceny plynu pre domácnosti o 13 % a ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti o 14 %. Tieto cenové návrhy plynárov však regulačný úrad zamietol, pričom dôvodom bol aj fakt, že cenové návrhy neschválilo valné zhromaždenie v ktorom má prostredníctvom rezortu hospodárstva štát väčšinu. Regulačný úrad po zamietnutí spomínaných cenových návrhov Slovenského plynárenského priemyslu určil cenu plynu pre domácnosti z vlastného podielu. Domácnosti tak v tomto roku na základe rozhodnutia regulačného úradu zaplatia za dodávku zemného plynu v priemere o 4,47 % viac. Regulačný úrad taktiež rozhodol o zvýšení priemernej ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti, a to o 6,12 %.

debata chyba