Územný plán platí pre každého

Stavebný zákon v princípe výnimky nepozná, a teda ak sa v územnom pláne obce s výstavbou ráta alebo, naopak, neráta, stavebný úrad by sa mal tohto predpisu držať. Je to všeobecno–záväzné nariadenie, ktoré by malo platiť pre každého.

06.03.2011 08:54
Vidiek, vinice, vinohrad Foto:
Ilustračné foto
debata

Problém však môže vzniknúť, keď sa nedodržiava. V takom prípade je možné odvolať sa na krajský stavebný úrad a ďalej na nadriadené ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja.

Napríklad územný plán obce počítal iba s nízkopodlažnou zástavbou, kým stavebník plánoval výstavbu bytoviek. Obyvatelia sa odvolali a spor vyhrali. Každý obecný úrad má totiž zasadania stavebnej komisie, ktoré sú verejné a ich termín musí byť známy vopred.

Ak občania vyjadria svoj nesúhlas s plánovanou výstavbou, prípadne, naopak, podajú svoj návrh na rozšírenie zóny pre výstavbu, obec by to mala rešpektovať.

„Plánovaná stavba musí byť spracovaná v podobe projektu a je potrebné, aby súčasťou žiadosti boli súhlasné stanoviská všetkých dotknutých subjektov,“ upozorňuje Michal Kaliňák za Združenie miest a obcí Slovenska.

Kto vlastní vinicu, záhradu či kus poľa a chcel by postaviť dom na poľnohospodárskej alebo lesnej pôde, musí teda okrem súhlasu obce získať na novostavbu aj súhlasné stanovisko lesného či pozemkového úradu.

Ak súhlas nezíska od obvodného pozemkového alebo lesného úradu, môže sa odvolať na krajský a následne na nadriadené ministerstvo.

Čo treba vedieť o stavaní

Zákon o hlásení pobytu slovenských občanov a registri obyvateľov SR umožnil trvalý pobyt aj v stavbe určenej na individuálnu rekreáciu bez toho, aby bol zmenený účel jej užívania, pričom nie je potrebné meniť jej účel na rodinný dom.

Akákoľvek prístavba, nadstavba či vstavba, ktorá mení objem pôvodnej stavby, podlieha konaniu na stavebnom úrade.

Konanie je rýchlejšie pri jednoduchej stavbe. Jednoduchá stavba je taká, ktorej zastavaná plocha nepresahuje 300 štvorcových metrov, jedno nadzemné a jedno podzemné podlažie a podkrovie.

Rodinný dom je určený predovšetkým na rodinné bývanie so samostatným vstupom z verejnej komunikácie, ktorá má najviac tri byty, dve nadzemné podlažia a podkrovie. ! Záhradné domy či rekreačné chaty donedávna nesmeli prekročiť 80 štvorcových metrov zastavanej plochy. Toto obmedzenie však už neplatí.

Pri nedodržaní zákona môže stavebný úrad udeliť pokutu, ale aj nariadiť odstránenie stavby na náklady stavebníka.

ZDROJ: STAVEBNÝ ZÁKON, ZÁKON O POBYTE OBČANOV

Otázky a odpovede o po­voleniach na stavbu

Ako dlho trvá vybavenie povolenia stavby?
Stavebný úrad má na vyjadrenie k žiadosti jeden mesiac, v zložitejších prípadoch 60 dní. Lehota sa však môže natiahnuť pre chýbajúce stanoviská iných dotknutých orgánov, ktoré sú na vydanie stavebného rozhodnutia potrebné.

Aké doklady potrebuje žiadateľ o povolenie stavby či prístavby?
Presný prehľad jednotlivých tlačív, ako aj ich prípadné vzory sú spravidla k dispozícii na príslušných stavebných úradoch, prípadne na webových stránkach miest a obcí. Agenda stavebných úradov je v mnohých regiónoch zastrešená tzv. spoločným obecným úradom, ktorý ju zabezpečuje pre širší región, pre viacero obcí.

V záhradkárskych osadách, ale aj napríklad v chatových oblastiach môže stačiť len ohlasovacia povinnosť, ak ide o menšie prestavby. Ak si však rekonštrukčné práce vyžadujú väčšie zásahy, v takom prípade je potrebné kontaktovať stavebný úrad, odkonzultovať stavebný zámer a riadiť sa jeho ďalšími odporúčaniami.

Kedysi boli v záhradkárskych oblastiach povolené len malé stavby. Aké podmienky platia dnes?
Zákon už metráž rekreačných objektov neobmedzuje. Stále však platí, že stavba musí korešpondovať s územným plánom. Obec má možnosť ovplyvniť projekt, teda to, ako by mala alebo nemala budúca stavba vyzerať. Povolenia závisia aj od rozsahu rekonštrukčných prác.

ZDRUŽENIE MIEST A OBCÍ SLOVENSKA

© Autorské práva vyhradené

debata chyba