Ceny plynu môžu ísť na jeseň hore o vyše desatinu

Domácnosti, fabriky aj štátne inštitúcie čaká s veľkou pravdepodobnosťou na jeseň mimoriadne zdraženie plynu a tepla o viac ako desať percent.

21.03.2011 14:09
Plyn, plynomer, odpočet Foto:
Ilustračné foto
debata

Ceny ropy a s ňou aj ceny plynu dovážaného z Ruska totiž prudko stúpli. Teplári už hovoria, že ak sa nebude zdražovať, budú na predaji tepla prerábať. Podobné vyjadrenia sa onedlho dajú očakávať aj od Slovenského plynárenského priemyslu.

Výrobcovia tepla upozorňujú, že ak ropa nezlacnie, plyn na výrobu tepla by bol na jeseň drahší o 15 až 20 percent. Podľa predsedu Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslava Obšívaného by takýto scenár vyvolal zdraženie tepla asi o 12 percent. Základ pre ceny plynu a tepla tvorí nepriamo ropa. Kým vlani, keď šéf regulačného úradu Jozef Holjenčík (nominant Smeru) oznamoval tohtoročné ceny plynu, sa ceny ropy očakávali na úrovni 85 dolárov za barel, teraz sú odhady vyše 100 dolárov a aktuálne ceny 115 dolárov.

Zmeny cien plynu pre rodiny
1/2003 +44 %
1/2004 +28 %
1/2005 +12 %
10/2005 +20 %
1/2006 +5,8 %
11/2006 +4,3 %
1/2007 –4 %
1/2008 0 %
1/2009 0 %
1/2010 –5,1 %
1/2011 +5,5 %
9/2011* +10 až 20 %
  • predpoklad výrobcov tepla v prípade, že by pokračovali súčasné vysoké ceny ropy a ÚRSO by schválil prípadný návrh SPP na zdraženie plynu na výrobu tepla pre rodiny

    Poznámka: Do roku 2001 ide o maximálnu cenu z priemernej kotolne na plyn, následne o priemernú cenu tepla z plynu

Bez politiky by ceny stúpli

O tom, že plyn a teplo by mali na jeseň zdražieť, odborníci nepolemizujú. Otázke je, o koľko a tiež to, či bude po zásahoch minulej vlády zo strany súčasného kabinetu politická vôľa nechať cenotvorbu na aktuálnych vzorcoch. „Ide o to, či sa do toho politicky zasiahne a povedia opäť, že sa nebude zvyšovať,“ hovorí Obšívaný. To, že ropa lacnejšia nebude, odborníci nespochybňujú. „V dlhodobejšom tohtoročnom horizonte predpokladáme postupné zdražovanie ropy, keďže celosvetový dopyt postupne rastie,“ hovorí analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak. Drahšiu ropu na tento rok očakáva oproti vlaňajším odhadom aj slovenské ministerstvo financií.

Rozdiel medzi cenovými predpokladmi pri rope zo strany úradu a realitou je tento rok ešte väčší ako v rokoch 2005, 2006 či 2008, keď sa ceny plynu či tepla na jeseň zvyšovali. Ropa sa navyše tradične od jari do jesene sezónne ešte viac zdražuje. Teplári považujú za veľmi pravdepodobné, že v lete regulačný úrad požiadajú asi o 12-percentný nárast cien tepla pre firmy.

SPP a úrad sa už sporia

V prípade cien plynu a tepla pre rodiny všetko závisí od toho, či o nárast požiadajú plynári. Tí prípadné jesenné zdraženie zvyčajne oznamujú v júni. „SPP v súčasnosti veľmi pozorne sleduje vývoj situácie na trhu so zemným plynom. Jeho cena závisí od dvoch kľúčových faktorov – cien ropy na svetových trhoch a vzájomného kurzu dolára a eura,“ reagoval hovorca SPP Ondrej Šebesta. Ten upozornil, že cena plynu rastie aj na krátkodobých spotových trhoch. SPP zároveň upozorňuje, že v záujme bezpečnosti dodávok sa nemôže spoliehať len na krátkodobé trhy a preto má dlhodobé zmluvy na dodávky plynu z Ruska.

Šéf regulačného úradu Holjenčík však vidí problematiku inak. „Spotové trhy dávajú plynárom možnosti vykrývať výkyvy v cenách,“ tvrdí. Podľa neho plynárom ,,nikto nezakazuje", aby nakupovali na krátkodobých trhoch aj všetok plyn. „To, že urobili zlý dlhodobý kontrakt, je ich problém,“ dodáva. V prípade, že prídu cenové návrhy, úrad sa nimi bude zaoberať. Isté zdraženie však podľa Holjenčíka nemajú ani teplári, ktorí naznačili, že požiadajú o zmenu cien tepla pre firmy pre drahší neregulovaný plyn. ,,Ak návrh predložia a preukážu to, bude to dlhodobo udržateľné a v súlade s našimi analýzami, budeme konať. Ak nie, návrh zamietneme," dodáva Holjenčík.

V hre je stále arbitráž

Odmeraný postoj k možnému jesennému zdraženiu energií má ministerstvo hospodárstva. „Zatiaľ nevidíme dôvod na zvyšovanie cien energií. Ak sa však zmení situácia na svetových trhoch, regulačný úrad bude musieť reagovať,“ dodal hovorca ministerstva Robert Merva. Rezort hospodárstva v koalícii ovláda strana SaS, ktorá má zároveň najväčší vplyv v energetike. Strana sa už niekoľko mesiacov snaží o preobsadenie kresla šéfa úradu. Potom by prípadní nominanti SaS mohli sedieť v úrade a tiež v pološtátnom SPP, kde už sú teraz. Holjenčík už naznačil, že strana sa snaží ovládnuť tvorbu cien, kde sa točia každoročne stámilióny eur.

Plynári za minulej vlády viackrát v priebehu roka neúspešne žiadali o rast cien plynu. Úrad to väčšinou odmietol. SPP preto zvažoval žiadať štát v arbitráži až o miliardu eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba