SPP zažaloval štát, domáha sa vyšších cien

Slovenský plynárenský priemysel ovládaný zahraničnými privatizérmi prvýkrát zažaloval štát za to, že mu nepovolil razantné zdraženie plynu. SPP v poslednom roku niekoľkokrát opakovane žiadal, aby ceny plynu stúpli o desiatky percent. Plyn išiel hore od januára tohto roka o 4,5 percenta a v júli o ďalších takmer sedem percent, čo plynárom nestačí.

03.08.2011 20:00 , aktualizované: 04.08.2011 12:00
debata

Krajský súd v Bratislave denníku Pravda potvrdil, že SPP nedávno podal proti rozhodnutiam Rady pre reguláciu spolu pätnásť žalôb, ktoré sa týkajú cenových rozhodnutí medzi novembrom 2010 a májom 2011. „Po podaní každej žaloby vykonal súd prvotné úkony – výzva odporcovi, aby sa vyjadril k podanej žalobe a výzva odporcovi, aby zaslal svoj administratívny spis v danej veci,“ tvrdí hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Pojednávanie zatiaľ vytýčené nebolo.

Ak by plynári na súde uspeli, ľudia by si za plyn zrejme výrazne priplatili.

Hovorca Slovenského plynárenského priemyslu Ondrej Šebesta sa ani k jednej zo žalôb vyjadriť nechcel. „Nebudeme to komentovať,“ odpovedal. Podobný postoj zaujal aj regulačný úrad.

Krajský súd v Bratislave sa už raz cenami plynu zaoberal. Kým teraz má na stole spor o vyššiu cenu, v minulosti zrušil pätinové zdraženie, ku ktorému došlo v roku 2005. Spoločnosť Slov-Energia sa na základe toho v mene odberateľov plynu súdi so štátom už niekoľko rokov o odškodnenie.

Podľa Juraja Máca zo Slov-Energie môže aj nový spor, kde je žalobcom SPP, trvať pokojne päť až desať rokov. ,,Ak regulačný úrad neumožnil, aby SPP zarábalo viac, v prípade výhry plynárenského priemyslu na súde bude musieť štát doplatiť rozdiel medzi požadovanými a skutočnými cenami plynu. Druhá možnosť je, že rozdiel zaplatia ľudia," predpokladá Mác.

Ministerstvo hospodárstva vedené Jurajom Miškovom (SaS) sa k žalobám priamo nechcelo vyjadrovať. ,,Prostredníctvom našich zástupcov v SPP pozorne sledujeme celý proces. Do manažérskych právomocí zahraničného akcionára ale nemôžeme zasahovať," povedal hovorca rezortu hospodárstva Róbert Merva a dodal, že povinnosťou každého manažéra v každom podniku je prioritne chrániť záujmy podniku i akcionárov.

Regulačná rada rozhodovala o odvolaniach, ktoré podal SPP po vyhlásení cien regulačným úradom. Ten zmietol zo stola viacero žiadostí plynárenského priemyslu o zdraženie, pričom ceny sa mali zvyšovať v rozmedzí sedem až tridsať percent, čo by sa na účtoch domácností prejavilo zvýšením fakturovaných súm o desiatky až stovky eur. Viaceré žiadosti totiž nezodpovedali vtedy platným predpisom či podľa Holjenčíka ,,nezodpovedali realite". SPP však, naopak, tvrdil, že po zdražení ropy išli hore nákupné ceny plynu z Ruska. Keď úrad podniku neumožnil zdražovať, SPP vyčíslil vlaňajšie straty z dodávok plynu pre domácnosti na 70 miliónov eur.

Súdy o cenách plynu nebudú rozhodovať prvý raz. Krajský súd v Bratislave už raz totiž zrušil cenový verdikt úradu. Pred troma rokmi súd označil za nezákonný nárast cien plynu o 20 percent, ku ktorému došlo za druhej Dzurindovej vlády v októbri 2005. Verdikt súdu však nebol definitívny a spor sa na súdoch ťahá ďalej. Žalobcom je v tomto prípade spoločnosť Slov-Energia, ktorá zastupuje niekoľko desiatok tisíc odberateľov plynu. Odporcom je regulačný úrad, ktorý odmieta, že by pri stanovovaní cien plynu v minulosti formálne pochybil.

Ak by súdy v tomto prípade zdražovanie definitívne uznali ako nezákonné, úrad by zrejme ceny nemohol spätne zmeniť, pretože by išlo o zakázanú retroaktivitu. Nezákonné zdražovanie by však ľuďom dávalo možnosť na odškodnenie. A s tým počíta Slov-Energia, ktorá podpísala zmluvy s niektorými odberateľmi. Firma v roku 2008 tvrdila, že v prípade úspechu na súde vyplatí ľuďom 60 percent z údajnej škody spôsobenej zdražením plynu, ktorá sa podľa prepočtov firmy pohybovala okolo 2 230 eur (67-tisíc korún) na rodinný dom s plynovým kotlom. V rokoch 2004 až 2006, keď vyšli sporné verdikty, sa ceny plynu približne zdvojnásobili. Slov-Energia celkovo od štátu žiada v mene ľudí odškodnenie v sume okolo 66,6 milióna eur (2 miliardy korún).

Ďalší spor, tentoraz o ceny elektriny, prehral štát vlani so Slovenskými elektrárňami. Najvyšší súd konštatoval, že ministerstvo hospodárstva za vlády Roberta Fica porušilo ústavu, keď zabránilo asi 5-percentnému zdraženiu elektriny na rok 2009. Odškodné, ktoré si elektrárne vlastnené talianskym Enelom na základe daného verdiktu mohli súdnou cestou ďalej vymáhať, sa odhadovalo na 80 až 100 miliónov eur. Elektrárne, ktoré sú často odkázané na rokovania so štátom o regulačných otázkach, sa však na vymáhanie škôd doteraz neodhodlali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba