Vlastníte dom či byt a nemáte v ňom trvalý pobyt? Obce chcú zdvinúť daň

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) chce zvýšiť ročnú sadzbu dane za stavby na bývanie, v ktorých daňovník nemá trvalý pobyt. Zmena by sa mala premietnuť v novele zákona o miestnych daniach.

11.08.2011 10:40
poplatok, poplatky, euro, eurá, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto
debata

 „Týmto krokom sledujeme motiváciu vlastníka stavby na bývanie k tomu, aby sa prihlásil na trvalý pobyt v obci, v ktorej žije, alebo sa v nej prevažne zdržiava. Zároveň žiadame, aby predmetom dane z bytov neboli len byty v bytovom dome, ale aj byty v polyfunkčných objektoch, podnikateľských objektoch a v rodinných domoch,“ zdôrazňuje ZMOS v stanovisku, ktoré poskytol jeho hovorca Michal Kaliňák.

ZMOS tiež spochybňuje navrhované odstránenie možnosti zvýšiť najnižšiu ročnú daň zo stavieb. „Zníženie rozsahu sadzieb vnímame ako výrazný zásah do pôsobnosti obcí a neprimerané zúženie regulačnej, či sociálnej funkcie miestnych daní,“ konštatuje predseda združenia Jozef Dvonč. ZMOS bude tieto pripomienky presadzovať na ďalších rokovaniach, lebo v ich uplatnení vidí prínos pre efektívne nastavenie lokálnej daňovej politiky. O návrhu novely mala v stredu rokovať vláda, z programu jej prvej poprázdninovej schôdze však bol vypustený. Vládny návrh ešte nezískal podľa ZMOS podporu ani v tripartite.

ZMOS tiež tvrdí, že predložený návrh deformuje pôvodný princíp a prejavuje sa zámer filozofie rovnostárstva či dokonca diskriminácie niektorých daňovníkov pri zdaňovaní majetku rovnakej veľkosti, ktorého trhová hodnota je výrazne nižšia. Zástupcovia ZMOS podľa Dvonča už na májovom rokovaní tripartity upozornili, že „obmedzenie alebo zrušenie možnosti zdaňovať nehnuteľný majetok podľa hodnotového princípu nie je v súlade s ústavnými princípmi sociálne orientovaného trhového hospodárstva a ani s princípmi uplatňovanými pri zdaňovaní majetku vo vyspelých demokratických spoločnostiach.“

debata chyba