V neistých časoch je nehnuteľnosť istejšia

V neistých časoch peňažné vklady strácajú na hodnote. S nehnuteľnosťami je to však inak.

21.08.2011 15:06
Dom, byt, peniaze, hypotéka Foto:
Ilustračné foto
debata

„Mať majetok uložený v nehnuteľnosti sa určite oplatí zo strednodobého a dlhodobého hľadiska,“ hodnotí Jaroslav Dolnák z bratislavskej 1. Merkur reality. Výhodu nehnuteľností na rozdiel od ostatných komodít (zlato, diamanty a podobne) vidí v tom, že ak spĺ

ňajú určitú kvalitu a sú v dobrej lokalite, ľahšie sa v prípade potreby predajú. Nepotrebujú pritom skúseného makléra na burze, ale stačí vlastník s priemerným vzdelaním a skúsenosťami.

„Majetok uložený v nehnuteľnosti dokáže z nájmu produkovať zisk, resp. minimalizovať riziká straty. A následne sa dá z predaja docieliť želateľný výnos,“ vysvetľuje Dolnák.

Podľa Andreja Bartovica z realitnej kancelárie ABContact sa určite oplatí držať si majetok uložený v nehnuteľnosti, ak je to pozemok. „Ak je to byt, je to otázne, ale určite je to výnosnejšie a istejšie, ako mať momentálne peniaze v banke. Na druhej strane s držbou nehnuteľnosti sú spojené starosti,“ pripomína.

„Majetok sa oplatí mať uložený v nehnuteľnostiach, pretože je to dlhodobejšia investícia, ktorá sa vždy oplatí len treba vystihnúť správny čas, kedy kupovať a kedy, naopak, predávať,“ konštatuje Tomáš Kolesár z košickej realitnej kancelárie Kolesár a Lagin.

„Nehnuteľnosť sa určite neoplatí ako zdroj zárobku, lebo rast cien neočakávame. Môže však slúžiť na uchovanie hodnoty majetku, ak sa prenajíma a ak je dobre nastavená výška nájomného. Ale pri ďalšej recesii by hodnota nehnuteľnosti klesala,“ myslí si Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank.„Z dlhodobého hľadiska by rast cien nehnuteľností mohol kopírovať rast príjmov obyvateľstva. Vplývajú na to aj demografi cké zmeny, tie sú však oveľa pomalšie,“ prognózuje Michal Mušák, analytik Slovenskej sporiteľne.

Ak sa bude ekonomika oživovať, dopyt po nehnuteľnostiach by mal rásť. Naproti tomu výstavba nových bytov reaguje pomalšie. To by malo postupne hovoriť v prospech vyšších cien nehnuteľností. Na druhej strane rast cien brzdí ponuka bytov z minulosti, ktoré sa ešte nepodarilo predať a kde musia developeri znížiť ceny.

„Predpokladám, že faktory v prospech vyšších cien postupne prevládnu, načasovanie však bude závisieť od tempa oživenia a napríklad aj od toho, nakoľko sa súčasná dlhová kríza v eurozóne premietne do európskej a následne aj slovenskej ekonomiky,“ objasňuje Mušák.

debata chyba