Ceny elektriny a plynu meškajú, ľudia sa sťažujú

Už len tri týždne zostávajú do zmeny cien elektriny i plynu, napriek tomu ľudia na Slovensku stále nevedia, za koľko ich budú nakupovať.

10.12.2011 07:10
Plyn, energia, bývanie, oheň Foto:
Ilustračné foto
debata

Avizované rozhodnutia o cenách distribúcie totiž regulačný úrad na čele s Jozefom Holjenčíkom (nominant Smeru) nevydal. Sťažujú sa na to firmy, ale aj bežní občania, ktorí majú právo, aby boli oboznámení s novými cenníkmi mesiac pred zmenou. Zákon tak chráni ľudí, aby sa mali čas pripraviť či reagovať na zmenu ceny.

Slovenský plynárenský priemysel povinnosť vyriešil tým, že na konci novembra ohlásil, že bude meniť ceny a cenníky dá neskôr. Nepríjemnostiam musia čeliť aj alternatívni dodávatelia energií. Patrí medzi nich napríklad Magna EA, ktorej šéfuje Martin Ondko.

„Zákazníci nás každý deň bombardujú požiadavkami, aby sme im poskytli kompletné informácie o budúcoročnej cene. My im však vyhovieť nemôžeme, lebo výšku jednotlivých poplatkov sami nepoznáme,“ zdôrazňuje Ondko.

Šéf regulačného úradu vývoj cien naznačil už počas minulého týždňa. Hovoril, že elektrina pre domácnosti by mala zdražieť v priemere o 0,84 percenta a cena plynu sa od Nového roka zvýši o jednociferné číslo. Podľa odhadov denníka Pravda by cena mala narásť zhruba okolo piatich percent. Takéto zvýšenie by pre rodinu v nezateplenom dome, ktorá na vykurovanie, ohrev vody či varenie ročne minie tritisíc kubíkov plynu, znamenalo vyššie mesačné náklady zhruba o päť eur.

Holjenčík však pri vyčíslení zdraženia dodal, že čísla sú zatiaľ predbežné. Zverejnenie záväzných cien prisľúbil úrad najnovšie na pondelok. Dôvodom má byť fakt, že regulačný úrad zasiela na vyjadrenie návrhy cien ministerstvu hospodárstva. Tento rok však podľa štátneho tajomníka Kristiána Takáča (nominant SaS) regulačný úrad zaslal výšku niektorých regulačných poplatkov za distribúciu elektriny rezortu hospodárstva až 5. decembra. „Ministerstvo má teraz na vyjadrenie desať dní,“ spresňuje Takáč. Prípadné pripomienky rezortu pritom úrad môže, ale nemusí brať na zreteľ.

Podobnej situácii museli odberatelia energií na Slovensku čeliť napríklad aj pred rokom. Ceny za plyn od dominantného SPP vtedy regulačný úrad zverejnil až desiateho decembra. Ešte horšie na tom boli odberatelia elektriny. Holjenčík totiž napríklad rozhodnutie o poplatku za tarifu za poskytovanie systémových služieb pre ZSE Distribúcia podpísal až 20. decembra. Napríklad Energetický regulačný úrad v susednom Česku s termínmi problémy nemá. Budúcoročné ceny plynu elektriny zverejnil už v novembri.

SPP žiadal, aby sa cena plynu zvýšila o 23 percent. Regulačný úrad však tento návrh zmietol zo stola a prvého decembra začal konať z vlastnej vôle. Podobná situácia sa zopakovala aj pred rokom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba