V kurze sú staršie byty a domy. Ceny ešte pôjdu dole

Kto chce kupovať byt či dom, ostáva aj tento rok ešte stále vo výhode. Ceny nehnuteľností by mali totiž najbližšie mesiace klesať o približne päť percent a v niektorých prípadoch aj o desatinu. Pád sa zastaví najskôr až na jeseň. Byty pritom pre krízu nepretržite lacnejú už od polovice roka 2008.

04.02.2010 13:40
domček, euro, hypotéka, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa najnovších údajov Národnej banky Slovenska boli na konci minulého roka lacnejšie priemerne o vyše 12 percent ako rok predtým. Kým v zime 2008 sa predával byt na Slovensku priemerne za 1 479 eur za štvorcový meter, o rok neskôr to už bolo iba za 1 297 eur. Ceny sa tak dostali až na úroveň jesene 2007.

„Ceny nehnuteľností sa v tomto roku znížia o približne päť percent. V niektorých regiónoch, napríklad v Prešovskom kraji, môže byť pokles ešte výraznejší,“ povedal Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank.

Najmiernejší pád čaká v tomto roku hlavné mesto. „Bratislava bude ako prvá na Slovensku určovať dno cien nehnuteľností, pokles sa tu zastaví najskôr,“ doplnil Dereník. Ľudia sa teraz čoraz viac obzerajú po starších bytoch na sídliskách. Záujem o ne tromfol aj novostavby. „Staršie byty sú lacnejšie a v niektorých prípadoch aj kvalitnejšie ako niektoré novostavby,“ vysvetlila Andrea Marcinová z 1. národnej aukčnej spoločnosti v Bratislave. Rozhodujúca je stále cena, staršie byty sa tak viac oplatia.

Ceny bytov na Slovensku vo IV. štvrťroku 2009
Ceny bytov 4. štvrťrok Ceny bytov na Slovensku vo IV. štvrťroku 2009

(kliknutím zväčšíte)

Hoci menej, ale záujemcov majú aj novostavby. Aj v tomto roku by ich mal čakať pokles cien a ďalšie akcie developerov – zadarmo parkovacie miesta k bytu či zariadenie kuchyne alebo kúpeľne.

Podľa realitných maklérov sa v tomto roku obchodovanie s nehnuteľnosťami rozbehlo a pomaly sa dostáva na prirodzenú úroveň. Ošiaľ z roku 2008 však ešte zďaleka nedosahuje. „Oproti vlaňajšku sa uskutočňuje o 50 až 60 percent viac obchodov,“ porovnala Marcinová.

Podľa odhadov Prvej stavebnej sporiteľne je pritom na Slovensku približne sedem– až osemtisíc nepredaných bytov. A to aj napriek tomu, že stále lacnejú.

Za minulý rok najvýraznejšie zlacneli byty v Prešovskom kraji, oproti roku 2008 až o približne pätinu. Raritou je Košický kraj. Jedine tam rástli ceny v posledných mesiacoch roka oproti predošlému štvrťroku o vyše dve percentá. „V Košiciach sa ešte predtým znížili ceny od najvyšších úrovní najvýraznejšie na Slovensku – až o vyše 22 percent,“ vysvetlil Dereník.

Rast cien bol preto akýmsi dorovnaním predošlého pádu. Naj lacnejšie sa k by tom dostanú ľudia v Nitrianskom kraji. Štvorcový meter tu vyjde na 652 eur. Je to niečo viac ako tretina ceny v najdrahšom, bratislavskom regióne.

debata chyba