Eurovea sa otvorila ľuďom. Začína luxusným hotelom Sheraton

Prvou verejnosti prístupnou budovou v novej bratislavskej mestskej štvrti Eurovea sa stal päťhviezdičkový hotel Sheraton. Lokalitu na ľavom brehu Dunaja za 350 miliónov eur by koncom marca mali doplniť priestory na nakupovanie a zábavu, postupne pribudnú obytné a kancelárske objekty.

24.02.2010 14:33 , aktualizované: 15:41
Hotel Sheraton Foto:
Hotel Sheraton v Bratislave
debata

Jednu z najdrahších bratislavských lokalít od septembra 2006 buduje írska skupina Ballymore Group. V komplexe vyrástli okrem hotela aj tri administratívne a štyri obytné budovy.

Interiér hotela Sheraton v Bratislave. Foto: Robert Hüttner
Hotel Sheraton Interiér hotela Sheraton v Bratislave.

Prevádzkovateľ nového luxusného hotela Sheraton, spoločnosť Starwood Hotels & Resorts, má v 75 krajinách po celom svete viac ako 400 hotelov rovnakej značky. Neúspechu bratislavského projektu sa neobáva napriek tomu, že pretrvávajúca hospodárska kríza v uplynulom roku prispela k prepadu tržieb slovenských hotelov. Tržby za ubytovanie v kategórii hotelov a reštaurácií vlani podľa údajov Štatistického úradu poklesli medziročne zhruba o štvrtinu.

Hotelová izba v Sheratone.
Sheraton Bratislava Hotelová izba v Sheratone.

„Rok 2009 nebol ťažkým rokom nielen pre Bratislavu, ale pre celý svet, (…) ale projekt, ktorý spoločne vytvárame, sa netýka len jedného alebo dvoch rokov, ide o dlhodobú vec,“ povedal pri otvorení hotela šéf divízie spoločnosti pre Európu, Afriku a Stredný Východ Roeland Vos. Dodal, že Slovensko je jednou z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík v strednej Európe, vďaka čomu do Bratislavy cestuje čoraz viac ľudí.

Kúpeľňa v hoteli Sheraton.
Sheraton Bratislava Kúpeľňa v hoteli Sheraton.

Sheraton je štvrtý päťhviezdičkový hotel v Bratislave, piaty pod názvom Kempinski Hotel plánuje onedlho otvoriť finančná skupina J&T na nábreží Dunaja v rámci komplexu River Park.

Hotel Sheraton v Bratislave. Foto: Robert Hüttner
Hotel Sheraton Hotel Sheraton v Bratislave.

„Bratislava má obrovský potenciál. A keď sa pozriete na to, čo sa tu snažíme dosiahnuť, uisťujem vás, že zvýšime povedomie o kvalite služieb. Na tom, aby sme mohli konkurovať aj Viedni, pracujeme,“ povedala generálna riaditeľka hotela Floortje Jeukens. Reagovala tak na otázku, či sa hlavné mesto môže aj otvorením takéhoto hotela postupne stať kongresovým mestom.

Hotel Sheraton v Bratislave. Foto: Robert Hüttner
Hotel Sheraton Hotel Sheraton v Bratislave.

Kladne odpovedala taktiež na otázku, či je hotel pripravený pritiahnuť návštevníkov z neďalekej rakúskej metropoly, napríklad schopnosťou zorganizovať veľké konferencie. Riaditeľka pripúšťa, že Bratislava je malý trh, takže presadiť sa aj v čase svetovej krízy bude v hlavnom meste ťažké. „Keď na trh prichádza nový hotel, musíme s ostatnými súperiť o ten istý koláč. Kúsok je však stále menší a menší. Radi by sme tento koláč zväčšili a v momente, keď sa tak stane, budeme môcť súperiť o ďalšie kúsky,“ doplnila Jeukens.

Hotel Sheraton v Bratislave. Foto: Robert Hüttner
Hotel Sheraton Hotel Sheraton v Bratislave.

Výstavba prvej časti komplexu Eurovea, ktorého súčasťou je aj spomínaný hotel, sa začala v roku 2006. Jej súčasťou budú aj štyri obytné budovy Eurovea Apartments, tri administratívne budovy Eurovea Central a nákupná zóna Pribina Galleria s 2 300 strešnými sklami trojuholníkového tvaru. Súčasťou projektu má byť aj dvojhektárový nábrežný park a dvojpodlažné podzemné parkoviská.

Hotel Sheraton v Bratislave. Foto: Robert Hüttner
Hotel Sheraton Hotel Sheraton v Bratislave.

Vybudovala sa tiež protipovodňová ochrana. Tvorí ju podzemná železobetónová stena, ktorá dokáže ochrániť územie pred tisícročnou vodou. V prípade potreby možno zvýšiť ochrannú líniu ešte o 50 centimetrov. Vybudovanie protipovodňovej ochrany stálo viac ako milión eur. Komplex by sa mal otvárať na jar v niekoľkých etapách.

Hotel Sheraton v Bratislave. Foto: Robert Hüttner
Hotel Sheraton Hotel Sheraton v Bratislave.

Zväčšiť mapu

debata chyba